Κορονοϊός Εμβόλιο Pfizer: Τι ελπιδοφόρο έδειξε έρευνα στην χώρα με το καλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού

Author

Categories

Share

Καθώς οι πρώτες κλινικές δοκιμές των εμβολίων για τον κορονοϊό πλησίαζαν στο τέλος του τελικού τους σταδίου, έγινε όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το αντικείμενο αυτών των υποψηφίων εμβολίων πρώτης γενιάς δεν ήταν να αποτρέψει εντελώς τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2.

Αν ο κορονοϊός μπορούσε τελικά να εξαλειφθεί με τα εμβόλια, αυτό θα ήταν μια ευπρόσδεκτη παρενέργεια. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές ήλπιζαν ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν την σοβαρή νόσο COVID-19 και τους θανάτους. Αυτό ακριβώς έδειξαν οι δοκιμές Φάσης 3.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Oxford μπορούν όλα να αποτρέψουν την σοβαρή εξέλιξη της COVID-19 με διαφορετικούς βαθμούς αποτελεσματικότητας. Αλλά οι μελέτες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η ανοσία στην COVID-19 που αποκτήθηκε μετά το σχήμα δύο δόσεων μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας.

Άτομα που έχουν εμβολιαστεί έναντι του νέου κορονοϊού έχουν πλέον πολύ μεγάλες πιθανότητες να αποφύγουν μια σοβαρή περίπτωση της νόσου COVID-19. Αλλά η καθεαυτή μόλυνση με τον νέο κορονοϊό είναι δυνατή ακόμη και μετά την απόκτηση ανοσίας σε αυτόν. Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει κύτταρα στην μύτη και τον λαιμό και να πολλαπλασιαστεί σε βαθμό που η μετάδοσή του από το εμβολιασμένο άτομο προς τους άλλους να είναι ακόμα δυνατή. Η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο θα εμποδίσει τον ιό να βλάψει τους πνεύμονες, αποτρέποντας τις επιπλοκές με αυτόν τον τρόπο στο εμβολιασμένο άτομο.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Πηγή: newsit.gr

Author

Share