Κόσοβο: Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών στους 4 δήμους που πλειοψηφούν οι Σέρβοι

Author

Categories

Share

Το Κόσοβο είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν νέες εκλογές σε τέσσερις δήμους στον βορρά όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, μετά τις αναταραχές.

Παράλληλα όμως όπως τόνισε η υπουργός Εξωτερικών στο Κόσοβο, Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς, μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν άλλα βήματα.

Η βία αναζωπυρώθηκε αφότου οι αρχές του Κοσόβου εγκατέστησαν αλβανούς δημάρχους στους δήμους, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με συμμετοχή μόλις 3,5% στις εκλογές, προκαλώντας την οργή των Σέρβων που έχουν την πλειοψηφία στην περιοχή και είχαν μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές.

Η Γκερβάλα-Σβαρτς, μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών στην Πράγα, δήλωσε πως ο τερματισμός της βίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για να εξετασθεί η διενέργεια νέων εκλογών.

«Ναι, είμαστε ανοικτοί σε εκλογές σ’ αυτούς τους τέσσερις δήμους, αλλά για να έχουμε νέες εκλογές χρειάζεται να γίνουν στο ενδιάμεσο βήματα», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως το Κόσοβο χρειάζεται επίσης «μια δέσμευση από τη Σερβία ότι δεν θα απειλούν πλέον σέρβους πολίτες του Κοσόβου για να μην συμμετάσχουν στις εκλογές», υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι απειλούνται από τον όχλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share