Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο της απόφασης να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Author

Categories

Share

Με μία λιτή γραπτή ανακοίνωση, πέντε προτάσεων, ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε την απόφαση του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή και να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Είχε προηγηθεί, χθες (20/02/2023), τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ήταν σε καλό κλίμα. «Σέβομαι την απόφασή σου», φέρεται να απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή δεν συνοδεύεται από αιχμές και δηλώνει ότι στηρίζει πάντα την παράταξη.

Μια απόφαση που… δεν ξάφνιασε

Η απόφαση αυτή δεν έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία”, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που στοιχημάτιζαν για μία τέτοια εξέλιξη, μετά τις αποστάσεις που είχε πάρει ο πρώην Πρωθυπουργός τον περασμένο Αύγουστο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών.

Μάλιστα, συνομιλητές του μετέφεραν εδώ και μήνες την… αίσθησή τους ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει λάβει την απόφαση του, αν και το τελευταίο διάστημα δεχόταν εισηγήσεις να έχει ενεργό συμμετοχή και να μη λείπει από την κρίσιμη εκλογική μάχη.

Η δήλωση στα Ανώγεια τον Αύγουστο που προκάλεσε αίσθηση

Στην ομιλία του στα Ανώγεια, σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην Πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για το θέμα των παρακολουθήσεων: «Είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί, ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν, και από εκεί και πέρα, απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Κώστας Καραμανλής: «Ήρθε η ώρα…»

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες», σημειώνει ο πρώην Πρωθυπουργός στη λιτή του ανακοίνωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είναι παρών στην μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά»

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν τη δέσμευση Καραμανλή ότι “θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία”, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση και από την πλευρά του Πρωθυπουργού.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.
Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.
Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βουλευτής για 34 χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του «Εθνάρχη» και ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής από τον Ιούνιο του 1989. Βρέθηκε για 12 χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ, από το 1997 έως το 2009, ενώ διετέλεσε Πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2009.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 – τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου – με την ανακοίνωση του αποτελέσματος παραιτήθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ. προκηρύσσοντας έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού και τον διαδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share