Κύμα συλλήψεων Κούρδων ενόψει εκλογών στην Τουρκία – «Απόπειρα κλοπής της κάλπης και της λαϊκής βούλησης»

Author

Categories

Share

Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία βρίσκεται έναν… καλό τρόπο για να περιορίσει την δύναμη των Κούρδων ψηφοφόρων στις εκλογές της 14ης Μαΐου και να τους τρομοκρατήσει ενόψει της κάλπης και στο πλαίσιο αυτό οι αρχές έχουν ξεκινήσει κύμα συλλήψεων υπό τον μανδύα επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας. Οι… αντιφρονούντες πάντως, έχουν αρχίσει τις φωνές και μιλάνε για «απόπειρα κλοπής της κάλπης και της λαϊκής βούλησης».

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα (25.4.2023) στην Τουρκία στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατική επιχείρησης» με στόχο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η οποία καταγγέλλεται από τους Κούρδους που ζουν στην γειτονική χώρα ως «απόπειρα εκφοβισμού» τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η επιχείρηση, που διεξήχθη ταυτοχρόνως από την αστυνομία σε 21 επαρχίες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων αυτή του Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, ήταν πρωτοφανούς κλίμακας, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο του Ντιγιάρμπακιρ, με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.

Συλλήψεις και δημοσιογράφων

Ο Σύλλογος υπολογίζει ότι «ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων μπορεί να φτάνει τις 150», ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τουλάχιστον «περίπου 20 δικηγόροι, 5δημοσιογράφοι, 3 ηθοποιοί του θεάτρου και ένας πολιτικός».

Επίσης, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο, στους δικηγόρους απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή με τους πελάτες τους για ένα 24ωρο.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι «11 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν», μεταξύ των οποίων υπεύθυνοι του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Mésopotamia καθώς και υπεύθυνοι πολλών εκδόσεων.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ Ναχίτ Ερέν κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του «απόπειρα εκφοβισμού των Κούρδων ψηφοφόρων».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιχείρηση που δεν συνδέεται με την πολιτική ατζέντα της χώρας. Η επιχείρηση δείχνει να συνιστά εκφοβισμό των Κούρδων ψηφοφόρων», σημείωσε.

Κατηγορούνται για χρηματοδότηση του PKK

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση του PKK – το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και έχει απαγορευτεί στη χώρα – ή για στρατολόγηση νέων μελών.

Οι ύποπτοι φέρεται να μεταβίβασαν χρήματα στο PKK μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε δήμους που διοικούνται από το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σημείωσε το TRT.

«Επιχείρηση κλοπής της κάλπης και της λαϊκής βούλησης»

«Τα σπίτια πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, δικηγόροι και επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων, ερευνήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες», σημείωσε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ελευθεριών MLSA.

Bουλευτής του HDP δήλωσε επίσης ότι δεκάδες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων μελών του κόμματός του, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και δικηγόροι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ και συνέδεσε τις συλλήψεις αυτές με τις εκλογές της 14ης Μαΐου στη χώρα.

«Παραμονές των εκλογών, υπό τον φόβο απώλειας της εξουσίας, κατέφυγαν ξανά σε επιχειρήσεις συλλήψεων», σημείωσε ο βουλευτής του HDP Ταγίπ Τεμέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η επιχείρηση αυτή, που είχε στόχο ανθρώπους που κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK, έγινε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τότε που το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέβηκε στην εξουσία το 2002.

Η αντιπολίτευση κατεβαίνει με ένα ενωμένο μέτωπο έξι κομμάτων, που όρισε έναν υποψήφιο για την προεδρία, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται και από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών.

Το HDP, ο υποψήφιος του οποίου στις προεδρικές του 2018 ήρθε τρίτος με 8,4% των ψήφων, θεωρείται ρυθμιστής των εκλογών της 14ης Μαΐου που προαναγγέλλονται αμφίρροπες.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα κατήγγειλε «επιχείρηση κλοπής της κάλπης και της λαϊκής βούλησης» και μίλησε για «πανικό» της κυβέρνησης καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Το HDP είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Ο συμπρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

«Δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την έλευση της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το HDP απειλείται εξάλλου με κλείσιμο. Εισαγγελέας, που το κατηγορεί ότι συνδέεται με το PKK, ζήτησε τον Ιανουάριο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να το θέσει εκτός νόμου.

Πηγή: newsit.gr

Author

Share