Μαχητές της Χεζμπολάχ δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ

Author

Categories

Share

Ένας μαχητής της Χεζμπολάχ έπεσε νεκρός και άλλος ένας τραυματίστηκε, όταν οι δυο τους προσπάθησαν να διεισδύσουν στα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία, στη μεριά του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να δεχθούν πυροβολισμούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (29.1.2023) μια ΜΚΟ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ πιθανόν να πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή και να επιχειρούσαν να ναρκοθετήσουν τα σύνορα από την πλευρά του Ισραήλ όταν έγιναν αντιληπτοί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ένοπλοι άνδρες πυροβολήθηκαν και ότι ο ένας σκοτώθηκε ενώ ο τραυματίας δέχεται φροντίδα από τους στρατιώτες.

Τα Υψίπεδα ή Υψώματα του Γκολάν είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή μήκους 60 χιλιομέτρων και πλάτους 25, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Επτά Ημερών το 1967 και προσάρτησε το 1981, κάτι που δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς αφού, βάσει του διεθνούς δικαιού, η περιοχή θεωρείται συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή.

Ο Τραμπ αναγνώρισε επισήμως τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος το 2019, μια τεράστια στροφή από την αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες, με τη Συρία να τη χαρακτηρίζει ως «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συχνά στόχους στη γειτονική χώρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το εχθρό του, το Ιράν, να επεκτείνει την επιρροή του εκεί.

Το Ιράν και η σύμμαχός του, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, είναι σημαντικοί σύμμαχοι του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου οι δυνάμεις πολεμούν από το 2011 τις δυνάμεις που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share