Μαίνεται ο «πόλεμος» Αϋφαντή – Κοτζιά για το «χρυσοφόρο κύκλωμα εμπορίας βίζας» στην ελληνική πρεσβεία της Τεχεράνης

Author

Categories

Share

Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στον Γιώργο Αϋφαντή και τον Νίκο Κοτζιά. Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του άλλοτε διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα πρέσβη στην Τεχεράνη, και του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, το «χρυσοφόρο κύκλωμα εμπορίας βίζας» στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Ιράν το 2016.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Αϋφαντή, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγορεί τον τότε πρεσβευτή στην Τεχεράνη για τις «βρόμικες περιπτώσεις» που «συμβαίναν» στην  ελληνική διπλωματική αποστολή.

«Επίορκοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών κάναν παράνομες πράξεις, όπως πώληση βίζας», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τον κ. Αϋφαντή «σημερινό πουλέν των μέσων ενημέρωσης της ΝΔ», ο οποίος «με θράσος και χωρίς ντροπή ψεύδεται εφ’ όλης της ύλης».

Απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, ο πρέσβυς επί τιμή, Γιώργος Αϋφαντής τον κατηγορεί ότι εκείνος ψεύδεται, λέγοντας ότι είχε ζητήσει να σταλεί εισαγγελέας στην Τεχεράνη. «Ας δημοσιεύσει το έγγραφο να δούμε ποιος ζήτησε πότε και τί. Μετά θα δημοσιεύσω κι εγώ!», λέει.

Η απάντηση του Πρέσβυ (ετ) Γιώργου Αϋφαντή στον πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά:

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς έχασε δύο ευκαιρίες: Α) να σιωπήσει, Β) να πει την αλήθεια, για τους λόγους που μου άσκησε πειθαρχική δίωξη όταν αποκάλυψα χρυσοφόρο κύκλωμα εμπορίας βίζας στην Ελληνική Πρεσβεία Τεχεράνης. Επέλεξε να ψεύδεται ασύστολα:

Ψέμα πρώτο: Η «έντιμη διοικητική υπάλληλος» της Πρεσβείας Τεχεράνης την οποία επικαλείται ο Υπουργός Κοτζιάς ήταν στην πραγματικότητα σημαντικό στέλεχος του κυκλώματος. Την κατήγγειλα ταυτόχρονα με τον προϊστάμενό της Ιωάννη-Σπυρίδωνα Λούζη με συντριπτικά στοιχεία. Αν είχε τελεσφορήσει η Εισαγγελική ανάκριση θα ήταν μαζί του κατηγορούμενη στο εδώλιο. Αυτή εισήγαγε τα προδήλως πλαστά στοιχεία στο ηλεκτρονικά σύστημα Σένγκεν για τις βίζες που παράνομα ενέκρινε και πούλαγε ο προϊστάμενός της Ιωάννη-Σπυρίδωνα Λούζης επί δύο ολόκληρα έτη πριν φθάσω εγώ στην Τεχεράνη!

Ο Υπουργός Κοτζιάς επέλεξε να μην την παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο πού απέλυσε τον συνεργό της. Αντίθετα, τη χρησιμοποίησε ως βασική μάρτυρα κατηγορίας εναντίον μου ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο παρέπεμψε εμένα μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος. Η μαρτυρία της κρίθηκε διάτρητη και αναξιόπιστη από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, μαζί με το πόρισμα του Πρέσβυ Γεωργακέλου που παρήγγειλε επί μέτρω ο Υπουργός Κοτζιάς. Γι’ αυτό και αθωώθηκα από το Ανώτατο Πειθαρχικό, το οποίο εξέτασε διεξοδικά την υπόθεσή μου επί δύο έτη, ερευνώντας πλέον το ίδιο πρωτογενώς τα πραγματικά περιστατικά!

Ψέμα δεύτερο: Ο Υπουργός Κοτζιάς ισχυρίζεται ότι «έφερε με συνοδεία φρουράς» την «έντιμη» διοικητική υπάλληλο στην Αθήνα από την Τεχεράνη. Είναι χονδροειδέστατο ψέμα! Ας δώσει στη δημοσιότητα τα παραστατικά μετακίνησης… φρουράς στην Τεχεράνη ο τερατολόγος Κοτζιάς! Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω επισκέφθηκε κατά την άδειά της στην Αθήνα στενή συνεργάτιδα του Υπουργού Κοτζιά προκειμένου να απολογηθεί επειδή, μετά τις αλλαγές προσώπων και διαδικασιών που έκανα ήδη τον πρώτο μήνα της θητείας μου στην Πρεσβεία Τεχεράνης, οι εισπράξεις από το λαθρεμπόριο βίζας εξανεμίσθηκαν και για τους εν Αθήναις παραλήπτες!

Ψέμα τρίτο: Ο Υπουργός Κοτζιάς έστειλε κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΞ 90 υποθέσεις στα δικαστήρια και καταδικάσθηκαν οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι. Ακόμη και σήμερα τα δικαστήρια αθωώνουν μαζικά αθώα θύματα από το πογκρόμ διώξεων και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε, ως μέθοδο διοίκησης, ο Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ως νέος Βισίνσκυ, εμπνέεται από τις Σταλινικές δίκες της Μόσχας, στις οποίες σημασία είχε η παραπομπή και η κατηγορία! Στην Αθήνα, όμως, τα δικαστήρια μαζικά αθωώνουν όσους κατηγόρησε ο Υπουργός Κοτζιάς, λεπτομέρεια που αποσιωπά σαν ασήμαντη!

Ψέμα τέταρτο: Ο Υπουργός Κοτζιάς ενημέρωσε πρώτος την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ράικου και της ζήτησε να στείλει Εισαγγελέα στην Τεχεράνη. Ας δημοσιεύσει το έγγραφο να δούμε ποιος ζήτησε πότε και τί. Μετά θα δημοσιεύσω κι εγώ!

Και μία αλήθεια: Στο ΥΠΕΞ επί Κοτζιά άνθισε η διαφθορά από το λαθρεμπόριο βίζας. Του είναι κομμάτι δύσκολο του Υπουργού Κοτζιά να πει την αλήθεια, γι’ αυτό την λέω και την ξαναλέω εγώ.

Γιώργος Αϋφαντής, Πρέσβυς (ΠΥΑ) επί τιμή».

Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά σε όσα είχε πει την Τρίτη, 13.06.2023 ο Γιώργος Αυφαντής

«Όλοι γνωρίζουν ότι όσο ήμουν Υπουργός Εξωτερικών έστειλα πάνω από 90 υποθέσεις στα δικαστήρια και υπήρξαν πολλαπλές καταδίκες ακόμα και φυλάκιση επίορκων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που κάναν παράνομες πράξεις, όπως με πώληση βίζας», ανέφερε, αρχικά, ο Νίκος Κοτζιάς, μέσω γραπτής δήλωσής του που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης (14.06.2023).

«Όλοι γνωρίζουν ότι μετά από συστηματική δουλειά βρήκα στο εξωτερικό σε διάφορους παράνομους λογαριασμούς σαράντα εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν και με ενέργειές μου επιστράφηκαν στο Ελληνικό δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε την έχθρα γνωστών κύκλων που δρουν παρακρατικά και οι οποίοι μου επιτίθονται συνεχώς και μανιωδώς.

Μια από αυτές τις βρόμικες περιπτώσεις ήταν και τα όσα συμβαίναν στην πρεσβεία της Τεχεράνης στην οποία πρεσβευτής ήταν μετά από συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Σαμαρά το σημερινό πουλέν των μέσων ενημέρωσης της ΝΔ, ο οποίος με θράσος και χωρίς ντροπή ψεύδεται εφ’ όλης της ύλης.

Η ιστορία άρχισε όταν στο γραφείο μου ήρθε καταγγελία για παράνομη πώληση βίζας από μια έντιμη τρομοκρατημένη διοικητική υπάλληλο της πρεσβείας της Τεχεράνης και την οποία αναγκαστήκαμε να φέρουμε στην Αθήνα συνοδεία φρουράς ώστε να νοιώσει ασφαλής και να μπορέσει να καταθέσει. Μετά την κατάθεσή της, ζήτησα και μου έρχονταν αντίγραφα από όλες τις βίζες που εξέδιδε το προξενείο της Τεχεράνης.

Εντόπισα πάνω από 400 παράνομες ειδικές βίζες (!) που στέλνονταν σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Κεφαλονιά που ήταν το γραφείο του αδελφού του Προξένου. Την υπόθεση την έστειλα ως γνωστό στο Πειθαρχικό και αυτός ο διπλωμάτης εκδιώχθηκε παντελώς από το Υπουργείο, ενώ η ποινική δίωξη «εξαφανίστηκε» μετά την παραίτησή μου από το Υπουργείο.

Άμεσα έστειλα τότε στον Πρεσβευτή στην Τεχεράνη μήνυμα να πάρει τα μέτρα του έναντι του προξένου του. Με τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού το πουλέν των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής μου απάντησε ότι δεν υπήρχε ζήτημα διότι είχε εξετάσει, ως υποστήριζε, «μία προς μία τις βίζες και είναι καθαρές»!

Χωρίς χρονοτριβή απευθύνθηκα στην τότε εισαγγελία διαφθοράς προκειμένου να στείλει για πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου εισαγγελέα σε πρεσβεία, στην Τεχεράνη, και να εξετάσει την υπόθεση σε συνδυασμό με τον Πρεσβευτή κ. Γεωργακέλο στον οποίο είχε ανατεθεί το πειθαρχικό. Η έκθεση του ήταν καταπέλτης και στη βάση αυτή στάλθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Πειθαρχικό.

Το πουλέν της διαπλοκής, ενόψει των εκλογών λέει ψέματα ότι ενημέρωσε για το σκάνδαλο το Υπουργείο. Στην πραγματικότητα αρνήθηκε να κινηθεί στην πρεσβεία του αν και τον ενημέρωσα. Ψεύδεται ότι αποκάλυψε το σκάνδαλο. Το αποκάλυψε παρά τους φόβους της μια έντιμη διοικητικός υπάλληλος. Λέει ψέματα ότι εκείνος προκάλεσε την έλευση Εισαγγελέα, αφού αυτός εστάλη μετά από μεγάλη επιμονή και μάχη που έδωσα και με απόφασή μου. Λέει, κατά προέκταση, ψέματα ότι πλήρωσε εκείνος μια αποκάλυψη που ποτέ δεν έκανε. Τα γραπτά υπάρχουν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η διαπλοκή, οι παρακρατικοί κύκλοι και η ΝΔ χρησιμοποιούν τον ιδιόμορφο αυτό πρώην διπλωμάτη λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να μου κάνει μία ακόμα επίθεση με ψέματα και συκοφαντίες παρόλο που δεν είμαι καν υποψήφιος στις εκλογές;

Η απάντηση είναι απλή: ετοιμάζονται να πιέσουν την Λευκωσία για ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στο Κυπριακό και έχουν έτοιμες απαράδεκτες συμφωνίες για το Αιγαίο. Και αυτό που θέλουν είναι να μου κλείσουν το στόμα, να αποτρέψουν τους Έλληνες να ακούν τον λόγο της αλήθειας.

Υστερόγραφο: έχω όλα τα ντοκουμέντα», καταλήγει η γραπτή απάντηση του Νίκου Κοτζιά.

Πηγή: newsit.gr

Author

Share