Market Pass: Για απάτη Μητσοτάκη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – «Βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια»

Author

Categories

Share

Στο αφήγημα της εξαπάτησης των πολιτών επιμένουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το Market Pass, καθώς όπως λένε «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια τη στιγμή που για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών δε βγαίνει ο μήνας».

Όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, η εξαπάτηση των πολιτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το Market Pass στηρίζεται σε δύο στοιχεία.

  • Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι 10%, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερη. «Συνειδητά είπε ψέματα, γνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ πάνω από 10%. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο ψωμί και στα δημητριακά είναι 18,7%, στο κρέας 16,7%, στα γαλακτοκομικά 25,3%», επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
  • Το δεύτερο σκέλος «της απάτης της εξαγγελίας Μητσοτάκη, σχετίζεται με τη φορολογία των υπερκερδών στα διυλιστήρια», λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε μάλιστα ότι «τη στιγμή που στην ΕΕ η φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης και πώλησης πετρελαίου ξεπερνά το 70%, στη χώρα μας θα κινηθεί στο 30%. Έχουμε δύο εταιρείες που θα κλείσουν τη χρονιά με υπερκέρδη τα οποία ίσως φτάσουν τα 3 δισ. -στο ενιάμηνο είναι στα 2,4 δισ.- και η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα 600 εκατ.».

Προσέθεσε μάλιστα ότι: «Αυτό συνοδεύεται και από την απάτη στη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια. Αντί για 2,2 δισ. υπερκέρδη που υπήρχαν μέχρι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση φορολόγησε 400 εκ.», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «η ίδια η ΡΑΕ είχε μιλήσει για υπερκέρδη που έφταναν το 1 δισ. στο εξάμηνο και μάλιστα είπε ότι δε συμφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού που ακολούθησε, αλλά το έκανε με υπόδειξη του Υπουργείου Ενέργειας».

Οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται μάλιστα στις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι το 73,3% των πολιτών πια, με βάση τις έρευνες, δε μιλάει για ακρίβεια αλλά για αισχροκέρδεια. «Έχουμε μια κυβέρνηση που δε μειώνει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, δε μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν προχώρησε στην αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και στην εισαγωγή πλαφόν, πολιτικές που ακολούθησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ακόμα και μετά τον Ιούλιο, που υποτίθεται -με βάση τα λεγόμενα της κυβέρνησης- ότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, μόνο τον Οκτώβρη οι πάροχοι ενέργειας λειτούργησαν με περιθώριο κέρδους 166%. Αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 230 ευρώ και την πουλούσαν στα 620. Αυτό δεν είναι ακρίβεια, είναι λεηλασία των πολιτών με υπογραφή Μητσοτάκη», λένε .

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «χρειάζεται μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, εμείς προτείνουμε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής». «Χρειάζεται επίσης να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 800 ευρώ αλλά να υπάρξει και αύξηση +10% στους δημόσιους υπαλλήλους, ο μισθός των οποίων είναι παγωμένος εδώ και χρόνια.

Ακόμα, είναι ανάγκη να ενισχυθούν πραγματικά και οι συντάξεις. Φέτος είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που συζητάμε με κυβέρνηση ΝΔ, αυτό σημαίνει την περικοπή πάνω από 3,5 δισ. στους συνταξιούχους από την κατάργηση της 13ης σύνταξης αμέσως μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί και να δοθούν τα αναδρομικά, στη βάση των δικαστικών αποφάσεων», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share