Market pass και «καλάθι του νοικοκυριού» μέχρι τέλος του έτους – Έρχεται νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας

Author

Categories

Share

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η παράταση του μέτρου για την χορήγηση του market pass, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις – όπως επέκταση για το καλάθι του νοικοκυριού – για την μείωση των επιπτώσεων που προκαλεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής. 

Εκτός από το market pass, και το καλάθι του νοικοκυριού αναμένεται να εμπλουτιστεί και να συνεχιστεί τουλάχιστον για έξι ακόμη μήνες.

Σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα, αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι βρει τρόπους ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας που συνεχίζει να σαρώνει και να μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεως.

Χθες μάλιστα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε ότι αύριο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν εκείνους που πραγματικά πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια, κυρίως στα ήδη διατροφής.

Ένα από τα μέτρα που θα υλοποιηθούν θα είναι η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, πιθανόν ελαφρώς διαφοροποιημένο, είτε ως τα ποσά που θα δοθούν είτε ως προς τους δικαιούχους, είτε ένας συνδυασμός αυτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά είχε αναφέρει πως είναι πιθανό αυτό να συμβεί, εφόσον η ακρίβεια συνεχίζεται και υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. 

Να σημειωθεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί η τελευταία δόση για το market pass και θα αφορά όλους εκείνους που είχαν επιλέξει να πληρωθούν το επίδομα, μέσα από άυλη ψηφιακή κάρτα. Οι υπόλοιποι που είχαν ζητήσει κατάθεση στην τραπεζικό τους λογαριασμό ήδη έχουν εξοφληθεί.

Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή. Βέβαια στην περίπτωση που παραταθεί το μέτρο είναι πιθανό να αλλάξει η ημερομηνία.

Με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, δικαιούχοι του Market Pass ήταν φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέλη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο 1.000 ευρώ αγορών.

Τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης ανέρχονται σε:

  • 22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share