Με κορονοϊό ο Μάριο Ντράγκι

Author

Categories

Share

Θετικός στον κορονοϊό είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Για τον λόγο αυτό δεν θα μεταβεί στο προγραμματισμένο του ταξίδι στην Αφρική για συμφωνίες που θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας του από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα αντικατασταθεί από υπουργούς της κυβέρνησής του. 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το Reuters, δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι στιγμής και επρόκειτο να επισκεφθεί τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα στις 20-21 Απριλίου για να υπογράψει νέες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας.

Ο Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, θα εκπροσωπηθεί στην Αφρική από υπουργούς της κυβέρνησής του. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και ο υπουργός Μετάβασης Οικολογίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Η Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, είναι μία από τις πλέον εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο ευρωπαϊκές χώρες. Το 45% των εισαγωγών της προέρχεται από την Ρωσία.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας μεγάλη διπλωματική επίθεση με στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο έχει ήδη επισκεφθεί την Αλγερία, το Κατάρ, το Κονγκό, την Αγκόλα και την Μοζαμβίκη.

Ο Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Αλγέρι, όπου ανακοίνωσε συμφωνία για την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία προς την Ιταλία.

Η Αλγερία, ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ιταλίας, είναι ο δεύτερος, μετά την Μόσχα, προμηθευτής φυσικού αερίου.

Η Ιταλία επιδιώκει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της Corriere della Sera ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι η πρότασή του θα συζητηθεί κατά την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο του 50% του φυσικού αερίου που εξάγεται από την Ρωσία. Η εμπορική ισχύς της ΕΕ επί της Μόσχας είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα μείωνε την χρηματοδότηση που δίνουμε καθημερινά στην Ρωσία», δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share