Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν κλείνει καμία συζήτηση, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επιστροφή τους

Author

Categories

Share

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Τατόι, αλλά και στο νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (13.01.2023) στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3. 

Η υπουργός Πολιτισμού κλήθηκε μάλιστα να σχολιάσει την δήλωση της Βρετανίδας ομολόγου της, ότι οι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει την απομάκρυνσή τους από το Βρετανικό Μουσείο. «Δεν κλείνει καμία συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3. 

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού. Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα στη σωστή του διάσταση, ότι υπάρχει επικοινωνία και επαφές, και ότι πρόκειται για μια δύσκολη, άλλα όχι αδύνατη, διαπραγμάτευση.

«Η εκκλησία στο Τατόι είναι έτοιμη να δεθεί κόσμο»

Αναφερόμενη στο Τατόι με αφορμή την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου την ερχόμενη Δευτέρα και την έλευση μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων, η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη, και έτοιμη να δεχθεί κόσμο, και παράλληλα ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Τι είπε για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Όσον αφορά στο Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί, η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι το σκεπτικό των αρχιτέκτων που κατέθεσαν την πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στο Φεβρουάριο ώστε να γίνει κατανοητό από όλους αυτο που πρόκειται να γίνει στην Πατησίων. Σημείωσε ότι στόχος είναι όλες οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, και μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου

Ανέφερε ότι στο νέο μουσείο θα εκτεθούν περισσότερα εκθέματα και θα αναδειχθεί η αξία των αρχαιολογικό θησαυρών, καθώς πολλά αριστουργήματα σήμερα “πνίγονται” από την έλλειψη χώρων, όπως για παράδειγμα ο “Tζόκεϋ του Αρτεμισίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share