Μετάλλαξη κορονοϊού: Το «βρετανικό» στέλεχος εντοπίστηκε στο Μαρόκο

Author

Categories

Share

Οι υγειονομικές αρχές του Μαρόκου επιβεβαίωσαν την Δευτέρα (18/1) ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πρόκειται για το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θεωρείται ότι είναι ακόμη πιο μολυσματικό.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί έχει τη μαροκινή υπηκοότητα και διαγνώστηκε πως είναι φορέας της μετάλλαξης στο λιμάνι της Ταγγέρης, όπου επέστρεψε από την Ιρλανδία μέσω Μασσαλίας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου ανακοίνωσε την Δευτέρα (18/1) ότι δεν θα επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι απευθείας πτήσεις από την Βρετανία έχουν ανασταλεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ραμπάτ για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Το Μαρόκο έχει εξαγγείλει εκστρατεία μαζικής και δωρεάν ανοσοποίησης του πληθυσμού, με σκοπό τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων υπηκόων του βασιλείου, ή περίπου του 80% του πληθυσμού. Έχει παραγγείλει 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την AstraZeneca Plc (Βρετανία/Σουηδία), που ανέπτυξε το προϊόν της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και από την Sinopharm (Κίνα). Ωστόσο δεν έχει παραλάβει ακόμη καμία από τις δόσεις αυτές.

Την 23η Δεκεμβρίου η Ραμπάτ επέβαλε για τέσσερις εβδομάδες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (21:00-06:00) σε όλη την επικράτεια για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ως χθες Δευτέρα ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μαρόκο είχε φθάσει τους 7.977 νεκρούς επί συνόλου 460.144 μολύνσεων. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 16.481, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ιδίως αυτά που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, που θεωρούνται πολύ πιο μολυσματικά και πλέον εντοπίζονται σε διάφορες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share