Μετάλλαξη Όμικρον: Μειωμένος κίνδυνος βαριάς νόσησης και μικρή διάρκεια νοσηλείας

Author

Categories

Share

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες, ενώ ευθύνεται και για τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής, η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί η νέα μετάλλαξη παραμένει ασαφής ακόμα και για τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο μίας μελέτης μελετήθηκαν ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό το Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρον και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Συνολικά μελετήθηκαν 52.297 άτομα με τη μετάλλαξη Όμικρον, και 16.982 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος Όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος Δέλτα. Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος Όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία.

Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με την Όμικρον, ενώ 11 ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος Όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών.

Συμπερασματικά σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος Όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share