Μια ανάσα από τα πρώτα εμβόλια κατά του RSV για μωρά και ηλικιωμένους

Author

Categories

Share

Όλο και πιο κοντά βρίσκονται τα πρώτα εμβόλια κατά του ιού RSV, που πλήττει κυρίως μωρά και ηλικιωμένους.

Ο RSV είναι αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Προσβάλλει σχεδόν όλα τα βρέφη έως την ηλικία των 2 ετών.

Μία σειρά από εμβόλια και ένα φάρμακο είναι υπό αξιολόγηση στις ΗΠΑ, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μετά το καλοκαίρι

Ο ιός RSV, τυπικά, προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο είναι ταυτοχρόνως κύρια αιτία νοσηλείας όχι μόνο των βρεφών (ακόμα και των νεογέννητων), αλλά και των ηλικιωμένων.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), μπαίνουν κάθε χρόνο στα νοσοκομεία εξαιτίας του RSV 58.000 έως 80.000 μωρά.

Ο αντίστοιχος αριθμός στους ηλικιωμένους είναι πάνω από 177.000. Στους ηλικιωμένους καταγράφονται και σχεδόν 14.000 θάνατοι ετησίως.

Πριν από μερικές μέρες, η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιαστικών Πρακτικών (ACIP) των CDC συζήτησε τα δεδομένα:

  • Για δύο εμβόλια για τους ηλικιωμένους και τις εγκύους
  • Για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που προορίζεται για τα βρέφη και τα νήπια

Όλα αυτά βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τον FDA και όταν δώσει την έγκρισή του, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα CDC.

Τα προϊόντα που εξετάζονται

Μονοκλωνικό αντίσωμα

Το μονοκλωνικό αντίσωμα nirsevimab (νιρσεβιμάμπη) έγινε δεκτό από την FDA για αξιολόγηση τον περασμένο μήνα. Το φάρμακο προστατεύει τα νεογέννητα και τα βρέφη κάτω του 1 έτους από τη σοβαρή λοίμωξη (στο κατώτερο αναπνευστικό) από τον ιό RSV.

Η ACIP συζήτησε, μεταξύ άλλων, τα πρώτα δεδομένα για το φάρμακο που έδειξαν ότι είναι σχεδόν 80% αποτελεσματικό εναντίον των σοβαρών λοιμώξεων από RSV στα βρέφη που γεννιούνται μετά την 35η εβδομάδα της κυήσεως. Είναι επίσης αποτελεσματικό κατά 70% για όσα γεννιούνται μεταξύ 29ης και 35ης εβδομάδας.

Εμβόλιο για εγκύους και ηλικιωμένους

Η FDA ανακοίνωσε προχθές ότι δέχθηκε για αξιολόγηση το εμβόλιο RSVpreF, το οποίο με την ίδια ονομασία προορίζεται για εγκύους και ηλικιωμένους. Την απόφασή της θα ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2023.

Η ACIP εξέτασε δεδομένα για τις εγκύους, που έδειξαν πως όταν χορηγείται μεταξύ της 24ης κι 36ης εβδομάδας της κυήσεως, προστατεύει τα νεογέννητα:

  • Κατά περισσότερο από 80% από τη σοβαρή λοίμωξη από τον RSV κατά τις πρώτες 90 ημέρες της ζωής τους
  • Κατά 70% συνολικώς τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους

Άλλα δεδομένα αφορούσαν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνος στο σημείο της έγχυσης, ναυτία, έμετος και πονοκέφαλος. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε σχεδόν 7.400 εγκύους.

Εξέτασαν επίσης δεδομένα για ηλικιωμένους, που έδειξαν ότι το ίδιο εμβόλιο σε μία δόση των 120 μικρογραμμαρίων προστατεύει από τον RSV και τα άτομα άνω των 60 ετών. Δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 37.000 εθελοντές.

Δεύτερο εμβόλιο για ηλικιωμένους

Η ACIP συζήτησε επίσης τα δεδομένα για ένα ακόμα εμβόλιο εναντίον του RSV για τους ηλικιωμένους. Το εμβόλιο αυτό λέγεται AReSVi και σε μελέτη με 25.000 εθελοντές διαπιστώθηκε ότι μειώνει τις σοβαρές λοιμώξεις RSV κατά 94%.

Νεότερα δεδομένα γι’ αυτό που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine έδειξαν ότι η προστασία υπερβαίνει το 82% μετά από σχεδόν 7 μήνες.

Η μεγάλη συζήτηση με τα εμβόλια για τους ηλικιωμένους είναι αν θα προταθούν για τις ηλικίες 60 ετών και άνω ή 65 ετών και άνω, αναφέρει η USA Today.

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share