Μητσοτάκης: Η εστίαση δεν θα κλείσει – Κάντε το εμβόλιο ακόμα και αύριο – Τι άλλο είπε για τα τεστ

Author

Categories

Share

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε στην σύντομη κουβέντα που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την πανδημία και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ομιλία του σε ημερίδα στην Βουλή. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα έχουμε lockdown. «Και νομίζω», τόνισε, «ότι αυτή είναι και η προσέγγιση όλων των χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία. Δεν είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα.

Για την εκτίναξη των κρουσμάτων με το ρεκόρ που έγινε χθες ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το  σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και όχι, όπως τόνισε ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει «καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν θα κλείσει η εστίαση. Διερωτήθηκε επίσης, γιατί υπάρχει κριτική για τα sms που στέλνονται ως υπενθύμιση για την τρίτη δόση.

«Σημασία έχει να πειστούν αυτό που δεν έχουν κάνει καθόλου εμβόλιο, καθώς το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Eρωτηθείς για το θέμα επέκτασης των τεστ, ο κ. Μητσοτάκης είπε : «Τι ξέρουμε; Ξέρουμε ότι οι εμβολιασμένοι, και όταν μεταδίδουν, μεταδίδουν με πολύ, πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Το βασικό μας ζήτημα, λοιπόν, είναι τα τεστ στους ανεμβολίαστους. Από εκεί και πέρα το πώς θα επεκτείνουμε το τεστ ενδεχομένως και σε εμβολιασμένους θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, αλλά δεν είναι αυτό η κρίσιμη παράμετρος αυτή τη στιγμή στη φάση που βρισκόμαστε».

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην ημερίδα είπε: 

«Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα της αποκτά «μία τραγική επικαιρότητα κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» και επεσήμανε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

«Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε: «καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Ανέφερε δε ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη αλλά όπως είπε το στοίχημα αυτό κερδήθηκε όπως θα πρέπει να κερδηθούν και άλλα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».

Σπεύστε να κάνετε την 3η δόση

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση, παρά να πείσεις κάποιον που δεν το έχει κάνει».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τρίτη 02/11/2021 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη βασίζονται σε τρεις αρχές: 

Από την στιγμή που έχουμε στην διάθεσή μας το εμβόλιο δεν θα ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία. 
Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που έχουν.
Όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ για να ελέγχονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι όσοι το σκέφτονται να εμβολιαστούν να το πράξουν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια.
«Μόνο έτσι», πρόσθεσε, «θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας για να μη νοσούν οι πολίτες. Το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη. Το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης και η επιστημονική ανακάλυψη που παγκόσμια έσωσε τις περισσότερες ζωές». 

Τέλος, κάλεσε να μην διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share