Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνήσαμε για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Author

Categories

Share

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη μαραθώνια Σύνοδο της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Politico οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που λίγο έλειψε να… τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Οι μόνες αντιδράσεις σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν από την Ισπανία αλλά και την Ιταλία με τον πρωθυπουργό της χώρας να απειλεί με βέτο!

“Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα σε συνεννόηση με άλλες χώρες να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.  

Και συνέχισε: “Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου… Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.  

Νομίζω ότι παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις που υπήρξαν και είναι αρκετά συνηθισμένες εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που νομίζω ότι είναι ικανοποιητικά. Σκοπός είναι να μην χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Όλες οι ερυωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία. 

Τη Δευτέρα έχω συγκαλέσει σύσκεψη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας”. 

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενέργειας και με τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές;

“Τα βήματα που κάνουμε μπορεί να μην έχουν άμεσο αποτέλεσμα, αλλά έχουν αποτέλεσμα στις αγορές. Όμως, εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο μέτρων χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους καταναλωτές. Και αυτό θα το κάνουμε κάθε μήνα. Εξακολουθούμε να εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός”.

Για τη συμφωνία Μπάιντεν με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το φυσικό αέριο:

“Η ελληνική αγορά είναι απολύτως καλυμμένη ως προς την ανάγκη φυσικού αερίου. Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στο μέλλον γιατί αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες πολίτες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιδοτήσεις… Όλα αυτά θα τα δουν μέσα στον Απρίλιο. Όλα αυτά είναι μέτρα ανακούφισης”. 

Live εικόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share