Μητσοτάκης: Να απαντήσεις αν κατηγορείς την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές – Τσίπρας: Διαχωρίζω την θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media

Author

Categories

Share

Μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει έδωσαν με τις πρωτολογίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή με τον πρώτο να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν ενστερνίζεται τις κατηγορίες που εκτοξεύονται και από βουλευτές του κόμματός του εναντίον του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, μίλησε για βαριά σκιά πάνω από τον πρωθυπουργό εννοώντας την Λίνα Μενδώνη, ενώ επανέλαβε πολλές φορές τα περί συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Στο βήμα τώρα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Δείτε ζωντανά όλη την συζήτηση στην Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, στην έναρξη της συζήτησης απηύθυνε έκκληση σε όλους να διαψεύσουν εκείνους που ελπίζουν ότι η σημερινή συζήτηση θα αποτελέσει προέκταση της απόπειρας που γίνεται να πάρει το πάνω χέρι μια άλλη ανατριχίλα. Η ανατριχίλα μιας φρικτής εκμετάλλευσης που επιχειρεί να πάρει το πάνω χέρι στην ανήκουστη ιστορία της ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς που έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού 

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας είπε ότι είναι σε χέρι όλων μας να μην μοιάσει σε γήπεδο σήμερα η Βουλή. «Θα ακουστούν σκληρές αλήθειες», είπε και πρόσθεσε ότι στο τέλος της συζήτησης ελπίζει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι αποκαλύψεις Μπεκατώρου απλώθηκαν και σε άλλους χώρους. Ζήτησε να μην χάσει τον στόχο της η σημερινή συζήτηση και να βυθιστεί στον βούρκο του λαϊκισμού. «Το έγκλημα δεν έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα πρόβλημα όλων απαιτεί την λύση απ’ όλους, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Θύμισε ότι οι αποκαλύψεις της κας Μπεκατώρου έγιναν στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Αθλητισμού. 

Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί χαιρέτισαν την κίνηση αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, είπε ακόμα. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι το πρόβλημα υπάρχει αλλά και απέδειξαν ότι στον τόπο μας υπάρχει ένα πλαίσιο ασφάλειας που οδηγεί στην κάθαρση. Θύμισε ότι παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό στην χώρα μας. «Σήμερα η φωνή έσπασε την σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», είπε χαρακτηριστικά. 

«Το κίνημα #metοο δεν πρέπει να είναι τυφλό. Η σύγχιση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης», είπε και συνέχισε: «Η κοινωνία μας εδώ και έναν μήνα έχει πάθει σοκ».

«Πρέπει να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν. Πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μίλησε για χυδαία σχόλια με μόνο στόχο να σπιλωθούν κόμματα και πρόσωπα. «Οι βιαστές χωρίζονται σε δεξιούς και αριστερούς. Κάτι τέτοιο απαξιώνει το ελληνικό #metoo. Η λάσπη που εκτινάσσεται κρύβει τους ενόχους από το βλέμμα της κοινωνίας και της δικαιοσύνης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα», είπε ο πρωθυπουργός. 

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς έχουμε την Αγαπηδάκη κι εσείς τον Πολάκη

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο», συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Δυσχεράνουν την ίδια λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

«Η διαφορά μας είναι ότι εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη κι εσείς τον κ. Πολάκη. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή προτιμάτε την Αυγή το κομματικό σας έντυπο που μίλησε για εμετικό κιτρινισμό», είπε ακόμα.

«Αν είστε με την κομματική σας εφημερίδα πως γίνεται μια ημέρα πριν ο ίδιος άνθρωπος, ο διευθυντής της να γράφει ότι υπάρχουν παιδέρες που υπάρχουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού», πρόσθεσε. 

Μίλησε για βαξεβάνιες εμετικές ριπές και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπεύθυνος για ότι γράφει ο κάθε δημοσιογράφος αλλά είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι είναι υπόλογος για τους βουλευτές του. 

«Μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου», τόνισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπό κανονικές συνθήκες το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν διαφορετικό. Μία τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε αυτό που ζητά η κοινωνία. Γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι, το εύχομαι, να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης».

Μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Η «εξαφάνιση» της Κονιόρδου από την φωτογραφία

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» και τον έδειχνε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά από μια θεατρική παράσταση. Ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός «Κάτι έλειπε από τη φωτογραφία. Έλειπε η κα Κονιόρδου. Αυτή η φωτογραφία που δημοσιεύσατε και αυτή η πραγματική. Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές κ. Τσίπρα. Δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τις δυο φωτογραφίες.

Πλήρης κάλυψη σε Μενδώνη

«Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ» είπε και συνέχισε «Η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κας Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα. Θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

«Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση».

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις».

Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». «Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα 

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησε ότι έριξε το επίπεδο. Μίλησε για μεγάλο σκάνδαλο και απόπειρα συγκάλυψης των ειδεχθών αυτών πράξεων. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ούτε ζήτησε συγγνώμη. Επισήμανε ότι επέλεξε ο ίδιος να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κα Μενδώνη αλλά η κα Αγαπηδάκη. «Σήμερα δεν ήρθατε στην Βουλή για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Αλλά εσείς αδιαφορήσατε και στήσατε μια κομματική αντιπαράθεση», είπε. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν. «Βρήκαν το θάρρος όχι μόνο να ανοίξουν την ψυχή τους αλλά και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους», είπε. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο αλλά κάλεσε όλους να αναρωτηθούν αν υπάρχουν μόνο ποινικές αλλά και πολιτικές ευθύνες. «Μπροστά στα μάτια όλων μας έγινε μια άκομψη προσπάθεια συγκάλυψης. Το σκάνδαλο Λιγνάδη επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως μια ταλαιπωρία για το τίποτα». 

Βαριά η σκιά της Μενδώνη πάνω από εσάς

Είπε ακόμα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «σε αυτήν εδώ την αίθουσα μια βαριά σκιά πλανιέται αυτή της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη. Η σκιά της κας Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε παρά την κατακραυγή του κόσμου. Απαλλάξτε τον χώρο του πολιτισμού από την δική της παρουσία για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν ακούει την βουή από τον χώρο του πολιτισμού και την πάνδημη απαίτηση για την παραίτηση της υπουργού σας. Και αναρωτήθηκε: «γιατί την στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε την ομιλία του στο πρόσωπο της κας Μενδώνη αλλά και του πρωθυπουργού ρωτώντας τον αν από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στην δικαιοσύνη από την πρώτη δημόσια καταγγελία που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ποιος επέλεξε τον κ. Λιγνάδη. «Περνούσε έξω από το Εθνικό και είδε φως και μπήκε;» είπε σκωπτικά. Και πρόσθεσε ότι «ναι μεν η κα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη αλλά δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη και περίμενε όταν και μόνο όταν στις 19 Φεβρουαρίου υπήρχε η πληροφορία και κατατέθηκε μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αντιπερισπασμό ντροπής και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν επιδείξατε και την περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που ορθώς επιδείξατε στην υπόθεση Μπεκατώρου;»

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Η έγνοια σας δεν ήταν να προστατεύσετε τα θύματα αλλά να προστατεύσετε τον θύτη για να μην πέσει στα σκυλιά; Από σεβασμό στον Λιγνάδη αποκρύψατε την αλήθεια των θυμάτων;»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά εκτεθειμένος όσο καλύπτει την υπουργό του. «Διαχωρίζω την θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι διαφωνώ κατηγορηματικά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει. Εσείς δεν κάνατε ποτέ κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος». 

Ζήτησε για ακόμα μια φορά την παραίτηση της κας Μενδώνη. «Είστε ο πρωθυπουργός που εν ονόματι των θεσμών έχετε προχωρήσει στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μετατρέψατε εν ονόματι της πανδημίας την Βουλή σε άβουλη». 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν μόνιμος αναμεταδότης των τρολ του διαδικτύου όσο ήταν στην αντιπολίτευση. 

Πηγή: newsit.gr

Author

Share