«Μοιράζουν» πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο Διαδίκτυο – 200 ευρώ η ταρίφα

Author

Categories

Share

Πληρώνοντας απλά 200 ευρώ, κάποιος έχει την δυνατότητα να αποκτήσει αποκτήσει ένα πλαστό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Για τις πωλήσεις τα παράνομα κυκλώματα χρησιμοποιούν τη δωρεάν υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων telegram messenger, ενώ σε αυτά μέλη τους είναι και… γιατροί. 

Συνομιλίες από τα μέλη του κυκλώματος, που φέρνει στο «φως» η ΕΡΤ, παρουσιάζουν πώς οι «πωλητές» των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού προσεγγίζουν τους υποψήφιους αγοραστές και τους διαβεβαιώνουν για την εγκυρότητα τους. Οι υπηρεσίες τους είναι διαθέσιμες με μόλις 200 ευρώ…

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ», ισχυρίζονται οι διακινητές αυτών των εγγράφων. Η πληρωμή γίνεται μέσω κρυπτονομισμάτων ή άλλων τρόπων ηλεκτρονικής πληρωμής που δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των δραστών και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος, λαμβάνει ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf αρχείου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Να σημειωθεί ότι στην Γαλλία έχουν εντοπιστεί 110.000 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, στην έκδοση των οποίων εμπλέκονται γιατροί ή νοσηλευτές σύμφωνα με ομολογία του Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας.

Αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους εμπλεκόμενους

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη έσπευσε να υπενθυμίσει σε όλους όσοι σκέπτονται να καταφύγουν σε τέτοια παρόμοια κυκλώματα για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, δίχως να έχουν εμβολιαστεί, ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και εφόσον πιαστούν θα τιμωρούνται με 5.000 € πρόστιμο συν τις όποιες άλλες ποινικές ευθύνες.
«Υποθέτω ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα διερευνήσουν το περιστατικό προκειμένου όσοι έχουν εμπλακεί σε μία τέτοια έκδοση (πλαστών πιστοποιητικών) να λάβουν το πρόστιμο των 5.000 €», τόνισε η Ζωή Ράπτη, επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να διώκονται.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share