Μουντιάλ 2022: Αγανάκτηση στη Νορβηγία μετά τη σύλληψη δημοσιογράφων στο Κατάρ

Author

Categories

Share

Μετράμε πλέον λιγότερο από 1 χρόνο από την πρώτη “σέντρα” στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ και οι διαμαρτυρίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δεν λένε να σταματήσουν.

Πολιτικοί και αθλητικοί κύκλοι στη Νορβηγία διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη (24/11), μετά την προσωρινή κράτηση στο Κατάρ δύο Νορβηγών τηλεοπτικών ρεπόρτερ που κατέγραψαν τις αμφιλεγόμενες προετοιμασίες για το Μουντιάλ 2022 στο εμιράτο.

Σύμφωνα με το δημόσιο κανάλι NRK (σ.σ. εκεί εργάζονται), ο Χάλβορ Έκελαντ και ο Λόκμαν Γκορμπανί συνελήφθησαν, χωρίς εξηγήσεις, λίγο πριν την αναχώρησή τους από τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ένα χρόνο πριν από την ημέρα της έναρξης της διοργάνωσης.

Οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από περίπου 30 ώρες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, και προσγειώθηκαν στο Όσλο το πρωί της Τετάρτης. «Η σύλληψη δημοσιογράφων του NRK στο Κατάρ είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στόρε, και συνέχισε: «Ο ελεύθερος Τύπος είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία».

Από την πλευρά τους, οι Αρχές στο Κατάρ ισχυρίστηκαν ότι οι δύο δημοσιογράφοι είχαν ενοχοποιηθεί για μη εξουσιοδοτημένη παραβίαση ιδιωτικής περιουσίας. «Στο συνεργείο επετράπη να κινηματογραφήσει όπου ήθελε στο Κατάρ. Τους δόθηκαν όλες οι άδειες γυρισμάτων που είχαν ζητήσει πριν από την άφιξή τους και προσφέρθηκαν να συναντηθούν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τρίτους» σημειώθηκε σε ανακοίνωση.

«Ωστόσο, αυτές οι ελευθερίες δεν υπερισχύουν της εφαρμογής του κοινού δικαίου, το οποίο η ομάδα παραβίασε εν γνώσει και εσκεμμένα» κατέληξε η ενημέρωση των αρχών του Κατάρ.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πίεσης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών εργαζομένων στο εμιράτο. Εκθέσεις ΜΚΟ κατηγορούν το Κατάρ για εκμετάλλευση ξένων εργατών, ειδικά στην κατασκευή γηπέδων για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα απορρίπτει σθεναρά αυτές τις επικρίσεις, τονίζοντας ότι έχει μεταρρυθμίσει το εργατικό δίκαιό της και καθιέρωσε έναν κατώτατο μισθό.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share