Νεκροί στα συντρίμμια παίκτης χάντμπολ της Εθνικής Τουρκίας και ο γιος του – Τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης για τις κατεστραμμένες επαρχίες

Author

Categories

Share

Διανύοντας την όγδοη νύχτα ερευνών στα συντρίμμια των δέκα επαρχιών της Τουρκίας, που ισοπεδώθηκαν από τους φονικούς σεισμούς την περασμένη Δευτέρα (06.02.2023), τα συναισθήματα χαράς και λύπης, εναλλάσσονται συνεχώς.

Η ύπαρξη ζωής στα χαλάσματα, οκτώ εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία, δίνει ελπίδα και δύναμη στους διασώστες να συνεχίσουν. Ωστόσο, η Τουρκία είναι βυθισμένη στο πένθος με τους νεκρούς να αυξάνονται κατά χιλιάδες. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 31.643 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το βράδυ της Δευτέρας (13.02.2023) έγινε γνωστό ότι ο παίκτης της Εθνικής Χάντμπολ της Τουρκίας, Τζεμάλ Κιουτάχια (Cemal Kütahya), και ο πεντάχρονος γιος του, Τσινάρ, εντοπίστηκαν νεκροί στα ερείπια του σπιτιού τους στην Αντιόχεια. 

Η τραγική είδηση ανακοινώθηκε από την τουρκική ομοσπονδία, που εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στους δικούς του και στην “οικογένεια” του χάντμπολ.

Ο σχεδιασμός για τις επαρχίες που καταστράφηκαν

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, αποφασίστηκε ότι τα συνολικά 41.791 κτίρια που έχουν καταστραφεί στις δέκα επαρχίες της Τουρκίας, θα κατεδαφιστούν άμεσα.  

Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών του Χατάι, υπό τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εσωτερικών, Σοϊλού, και τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, γνωστοποιήθηκε ότι η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, ενώ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν να χτίζονται νέα κτίρια. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 100 αγορές σε σκηνές και 150 σε σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πληγέντων. “Έχουμε την υποδομή για να παρέχουμε τρία γεύματα την ημέρα σε 2.200.000 θύματα των καταστροφών. Η εγκατάσταση σκηνών έχει ολοκληρωθεί σε 257 σημεία. Η παροχή φυσικού αερίου και ρεύματος συνεχίζεται”.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης στους χιλιάδες σεισμοπαθείς. Συνολικά 19.300 πολίτες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 3.636 είναι σε ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share