Νέο think tank στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην «ομάδα σοφών» της Κουμουνδούρου

Author

Categories

Share

Την πρώτη συνάντηση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο think tank είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Ποια είναι τα μέλη της «ομάδας σοφών».

Στην εισήγησή του στο νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι «καλές ιδέες» εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική. Την ισχυροποιούν και εν τέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική.

Στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ξεκάθαρες στοχευμένες πολιτικές στη βάση απτών οραματικών στόχων. Σημαίνει διοικητική ετοιμότητα. Σημαίνει καινοτομία, ρήξεις με κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Σημαίνει βαρύτητα στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Σημαίνει αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων. Σημαίνει με λίγα λόγια, συστράτευση στο πλευρό μας των καλύτερων μυαλών της χώρας, για την έμπρακτη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές. Και αυτό διότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δεν είναι πλέον σημειακές ή πρόσκαιρες. Στο έδαφος της πανδημίας, η χώρα μας βιώνει μία τρομακτική συντηρητική οπισθοδρόμηση, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου.

Αλέξης Τσίπρας στο think tank για μία νέα κοινωνία

Η μάχη για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να βασίζεται στην άρνηση. Δεν δίνουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να συμπυκνώνει τον πλούτο της γνώσης, των εμπειριών, των παραστάσεων των ζωντανών δυνάμεων αυτής της κοινωνίας. Ο πλούτος αυτής της
χώρας, βρίσκεται στις πιο μορφωμένες γενιές που είδε ποτέ ο τόπος, στην επιστημονική της κοινότητα, στα καινοτόμα μυαλά, στη ριζοσπαστική σκέψη και τις νέες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η απάντηση στην κλιματική κρίση, η ψηφιακή μετάβαση δομών και διαδικασιών του κράτους, ο προσανατολισμός στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, οι πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των συνεπειών που γεννούν η πατριαρχία και ο σεξισμός, οι μεγάλες προοδευτικές τομές στην παιδεία, οι πολιτικές για τη νέα γενιά, η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο με άξονες τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των σωμάτων ασφαλείας, αποτελούν τα μεγάλα διακυβεύματα στα οποία οι απαντήσεις πρέπει να είναι προοδευτικές.

Και αυτές τις απαντήσεις θέλουμε να εμπλουτίσουμε και με νέες ιδέες που θα διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα, αντάξια του στόχου μας για τη
μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Γιατί ο στόχος μας ήταν είναι και θα είναι μια καλύτερη ζωή για όλες και  όλους, σε μια καλύτερη Ελλάδα».

Οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank θα θα συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλλουν με τις ιδέες τους
σε θεματικές, όπως οι ακόλουθες:

– Δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση

– Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Εκδημοκρατισμός και εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας

– Ενεργειακός Μετασχηματισμός

– Εργασιακές σχέσεις & Μείωση Ωρών Εργασίας

– Ευρωπαϊκές Πολιτικές

– Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων και Δικαιώματα του Παιδιού

– Κλιματική Αλλαγή και Πολιτικές Ανθεκτικότητας

– Χρηματοοικονομικές Αγορές

– Πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας

– Δίκτυα Μεταφορών

– Πολιτική Υγείας: Mετάβαση στην Μετα-Covid Εποχή

– Προστασία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων

– Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και Διεθνής Αστυνομική Συνεργασία

– Στρατηγικός σχεδιασμός Ερευνητικής και Τεχνολογικής Πολιτικής

– Ψηφιακή Μετάβαση

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα μέλη του νέου think tank

* Όθων Ηλιόπουλος

* Δέσποινα Σίνου

* Κορίνα Χατζηνικολάου

* Ντόρα Γιαννάκη

* Πέτρος Δαμιανός

* Γιώργος Παπανικολάου

* Σοφία Βιδάλη

* Ζωρζέττα Λάλη

* Δημήτρης Χριστόπουλος

* Κωστής Παπαϊωάννου

* Αντώνης Μπόγρης

* Ερρίκος Βεντούρας

* Μανώλης Τερροβίτης

* Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

* Νίκος Φαραντούρης

* Διάνα Βουτηράκου

* Σπύρος Κίντζιος

* Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

* Γιάννης Μυλόπουλος

* Δημήτρης Πλουμπίδης

* Τάσος Τανούλας

* Νατάσα Ρωμανού

* Γιώργος Τσελιούδης

* Άρις Καζάκος

* Σταύρος Κατσανέβας

* Γιάννης Κρεστενίτης

* Παντελής Μπάγκος

* Γιώργος Σταμπουλής

* Γρηγόρης Γεροτζιάφας

* Αιμίλιος Αυγουλέας.

Πηγή: newsit.gr

Author

Share