Ο αστεροειδής 2023 DZ2 περνάει από τη Γη – Δείτε την πορεία του από τη NASA

Author

Categories

Share

Ο αστεροειδής «2023 DZ2» κάνει ασφαλές πέρασμα από τη Γη τα ξημερώματα της Κυριακής (26.3.2023, ώρα Ελλάδας) και η NASA μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία του, καθώς αυτό συμβαίνει «μια φορά στα 10 χρόνια», όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία, οπότε είναι μια «μοναδική ευκαιρία» για μελέτη.

Ο αστεροειδής «2023 DZ2» ανακαλύφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου. Έχει μέγεθος σχεδόν όσο το Big Ben και εκτιμάται ότι η διάμετρός του θα είναι έως και 93 μέτρα, με τη NASA να ανακοινώνει αυτό το σπάνιο γεγονός και να μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία του μαζί με τους επιστήμονες.

Ο αστεροειδής αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 107.500 μιλίων (173.000 χλμ.), δηλαδή δύο φορές πιο κοντά από το φεγγάρι, το οποίο περιστρέφεται σε μέση απόσταση 238.855 μιλίων (384.400 χλμ.) και θα περάσει με ταχύτητα 28.044 χιλιόμετρα την ώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πέρασμα του αστεροειδή «2023 DZ2» δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι αλλά θα μπορεί να το δει όποιος έχει ακόμα και ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Δείτε LIVE την πορεία του αστεροειδή από το επίσημο κανάλι της NASA στο YouTube:

«Οι αστρονόμοι του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών χρησιμοποιούν αυτή την κοντινή προσέγγιση για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον 2023 DZ2 σε σύντομο χρονικό διάστημα – καλή πρακτική για την #PlanetaryDefense στο μέλλον, αν ποτέ ανακαλυφθεί μια πιθανή απειλή από αστεροειδή», έγραψε η ομάδα Asteroid Watch της NASA στο Twitter.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αστεροειδής «2023 DZ2» παρατηρήθηκε στο αστεροσκοπείο Roque de los Muchachos στη La Palma των Καναρίων Νήσων με το τηλεσκόπιο Isaac Newton, όταν ακόμη βρισκόταν σε απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (9,9 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη.

Ο αστεροειδής χρειάστηκε περίπου 3,16 χρόνια για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και όταν περάσει από τη Γη και εκτεθεί στη βαρύτητά του, τότε η περίοδος περιφοράς του θα μειωθεί στα 3,01 χρόνια περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share