Ο Μπλίνκεν μίλησε με τον Τσαβούσογλου για Σουηδία και Φινλανδία – «Δεν πιστεύω ότι θα εμποδίσει την ένταξη η Τουρκία»

Author

Categories

Share

Ο υπουργός Εξωτερικών των Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως μίλησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δε θέλει να εμποδίζει την ένταξη

Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών.

Ο ίδιος σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος.

Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share