Ο Μπόρις Τζόνσον καταγγέλλει «πολιτική δολοφονία» μετά το πόρισμα για το Partygate

Author

Categories

Share

Ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε στην αντεπίθεση μετά την δημοσιοποίηση της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου της Βρετανίας, που ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραπλάνησε σκοπίμως και επανειλημμένως το βρετανικό Κοινοβούλιο λέγοντας ψέματα για το σκάνδαλο Partygate, που τον είχε οδηγήσει σε παραίτηση και μίλησε για «πολιτική δολοφονία».

Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, γνώριζε τους κανόνες και τις οδηγίες που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ήταν σε γνώση της παραβίασης των κανόνων και των οδηγιών που συντελέσθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ και παραπλάνησε σκοπίμως την Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε καταθέσει ότι οι ισχύοντες κανόνες και οδηγίες εφαρμόσθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις και ότι κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και τηρήθηκαν οι κανόνες και οι οδηγίες, περιλαμβανομένων των εκδηλώσεων όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ειδοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το πόρισμα της έρευνας του Κοινοβουλίου σχετικά με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των lockdown στη Βρετανία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε τότε να καταγγείλει «κυνήγι μαγισσών», να επιτεθεί στον διάδοχό του Ρίσι Σούνακ και να παραιτηθεί.

Σήμερα, μετά την δημοσίευση του πορίσματος, ο Μπόρις Τζόνσον εξέδωσε μία εξαιρετικά επιθετική μακροσκελή ανακοίνωση όπου δήλωσε ότι «η επιτροπή δεν έχει την παραμικρή απόδειξη εναντίον μας», επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί πως δεν έκανε τίποτε κακό και καταγγέλλοντας το «ψέμα» και τα αρρωστημένα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Τελευταία μαχαιριά»

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορεί την επιτροπή ότι θέλει «να καταφέρει την τελευταία μαχαιριά μιας πολιτικής δολοφονίας».

Από την στιγμή που πρόλαβε και παραιτήθηκε από την έδρα του στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει και πολλά να ρισκάρει. Στο πόρισμα διευκρινίζεται ότι η επιτροπή θα είχε προτείνει αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες, αν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν είχε παραιτηθεί, αναστολή που αποτελεί αυστηρή κύρωση και πιθανότατα θα είχε προκαλέσει εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια.

Αποκλεισμός της πρόσβασης στο Κοινοβούλιο

Στο πόρισμα, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Βουλή, ζητείται ο αποκλεισμός της πρόσβασής του στο κτίριο του Κοινοβουλίου, πρόσβαση που συνήθως παραχωρείται στους πρώην πρωθυπουργούς.

Έναν χρόνο μετά την παραίτησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου πέρασε τρία χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, η θορυβώδης παραίτηση του πρώην δημοσιογράφου, πρώην δημάρχου του Λονδίνου αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής του στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι τυχόν επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Απέτυχαν οι προσπάθειές του να επανέλθει

Ο Μπόρις Τζόνσον αναβίωσε τις εσωτερικές διαμάχες του Συντηρητικού Κόμματος, που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια, στις τάξεις του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρούς συμμάχους. Διατηρεί αρκετή επιρροή στην βάση των Τόρις που του αναγνωρίζει την μεγάλη του εκλογική επιτυχία στις βουλευτικές του 2019, καθώς και την υλοποίηση του Brexit, όταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.

Αν και παραμένει στο επίκεντρο του πολιτικομιντιακού ενδιαφέροντος, η ικανότητά του να προκαλέσει πραγματική βλάβη δεν είναι προφανής: ούτε οι απόπειρές του να επιστρέψει στην εξουσία ούτε οι απόπειρές του να προκαλέσει στάσεις κατά ορισμένων σχεδίων της κυβέρνησης έχουν επιτύχει εδώ και έναν χρόνο.

Και μόνο δύο βουλευτές τον μιμήθηκαν και παραιτήθηκαν εδώ και μία εβδομάδα, την ώρα που εκφράζονταν φόβοι για κύμα παραιτήσεων που θα αποδυνάμωνε την κυβερνητική πλειοψηφία του Ρίσι Σούνακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share