Ο Πάπας Φραγκίσκος δε θα συναντηθεί τελικά με τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρώσικης Εκκλησίας

Author

Categories

Share

Ακυρώθηκε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας σε εφημερίδα της Αργεντινής, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε πως αυτό έγινε επειδή ο Κύριλλος έχει στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Reuters είχε μεταδώσει στις 11 Απριλίου ότι το Βατικανό εξετάζει την παράταση του ταξιδιού του πάπα στον Λίβανο στις 12-13 Ιουνίου κατά μια ημέρα ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με τον Κύριλλο στις 14 Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Nacion, ο Φραγκίσκος εξέφρασε την λύπη του που το σχέδιο έπρεπε να “ανασταλεί” επειδή διπλωμάτες του Βατικανού έκριναν ότι μια τέτοια συνάντηση “θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στην παρούσα φάση”.

Αυτή θα ήταν μόλις η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Η πρώτη, στην Κούβα το 2016, ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη ανάμεσα σε έναν πάπα και έναν επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το Μεγάλο Σχίσμα, το 1054, την διάσπαση δηλαδή της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο 75χρονος Κύριλλος έχει προσφέρει την απόλυτη στήριξή του στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η θέση του αυτή έχει διχάσει την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει προκαλέσει μια “εξέγερση” στους κόλπους της, η οποία σύμφωνα με ακαδημαϊκούς και θεολόγους είναι χωρίς προηγούμενο.

Ο 85χρονος Πάπας Φραγκίσκος έχει πολλές φορές εμμέσως επικρίνει τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις όπως “αδικαιολόγητη επιθετικότητα” και “εισβολή” και εκφράζοντας την θλίψη του για τις θηριωδίες εναντίον αμάχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share