Ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Τουρκία να δεχτεί την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Συνάντηση αύριο με Ερντογάν

Author

Categories

Share

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να επικυρώσει άμεσα και ταυτόχρονα την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα τα πει αύριο (16.2.2023) όλα αυτά κατ’ ιδίαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας.

«Τους παροτρύνω εδώ και πολλούς μήνες να επικυρώσουν την προσχώρηση και των δύο χωρών ταυτόχρονα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Σημείωσε, ωστόσο ότι είναι απόφαση της Τουρκίας αν θα επικυρώσει και τις δύο χώρες ταυτόχρονα ή όχι. «Αυτή είναι τουρκική απόφαση», τόνισε, «δεν είναι απόφαση του ΝΑΤΟ».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η σειρά προσχώρησης δεν έχει τόση σημασία, όσο το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό η Σουηδία και η Φινλανδία. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε ότι 28 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο Σκανδιναβικών χωρών, όχι όμως η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Τέλος, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι αύριο θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share