«Όχι» σε Μπάιντεν και Τραμπ – Οι ψηφοφόροι είπαν σε δημοσκόπηση ότι δεν τους θέλουν υποψήφιους

Author

Categories

Share

Γερό χαστούκι έριξαν οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ στους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τα ευρήματα δημοσκόπησης έδειξαν ότι ο κόσμος δεν θέλει ο νυν και ο τέως πλανητάρχης να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Περίπου το ήμισυ των Αμερικανών Δημοκρατικών δηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά και ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να είναι υποψήφιος, σε μια ανησυχητική ένδειξη για τον 80χρονο πολιτικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, ενώ κόλαφος ήταν οι απαντήσεις και για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η τριήμερη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε χθες, μία ημέρα πριν ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2024, έδειξε ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ δεν ενθουσιάζεται από την προοπτική ενός επαναληπτικού αγώνα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, του προκατόχου του που έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συνολικά να μην επιθυμούν να δουν κανέναν από τους δυο υποψήφιο εκ νέου το 2024.

Εντός των δικών τους κομμάτων, το 44% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα πρέπει να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, συγκριτικά με το 34% των Ρεπουμπλικανών που δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος, σύμφωνα με την πανεθνική δημοσκόπηση.

Τα χαμηλά ποσοστά του Μπάιντεν

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας. Μόλις το 41% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση – συμπεριλαμβανομένου του 74% των Δημοκρατικών και του 10% των Ρεπουμπλικανών – εγκρίνουν τις επιδόσεις του ως προέδρου.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι στην εκστρατεία για την επανεκλογή του έγκειται στο να δημιουργήσουν κλίμα ενθουσιασμού μεταξύ των Δημοκρατικών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι εκείνοι θα προσέλθουν στις κάλπες τον Νοέμβριο του 2024.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ελάχιστη αντιπολίτευση στη διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών αφού θεωρήθηκε ότι βοήθησε το κόμμα να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου και θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης τετραετούς θητείας του. Το 61% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να εργαστεί στην κυβέρνηση.

Για λόγους σύγκρισης, μόνο το 35% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, 76 ετών, είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών και ήταν η επιλογή του 50% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων στη δημοσκόπηση, ενώ ακολουθεί ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που υποστηρίζεται από το 24% του κόμματος αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Προηγείται ο Μπάιντεν του Τραμπ

Σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ των δύο, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστό 43% έναντι 38% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ένα προβάδισμα για τον Δημοκρατικό που υπερβαίνει ελάχιστα το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης των 4 ποσοστιαίων μονάδων για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται επίσης μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Σε μια ακόμα υποθετική αναμέτρηση μεταξύ δύο προσώπων, ο ΝτεΣάντις βρίσκεται ακόμα πιο πίσω με 34% έναντι 43% του Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.005 ενηλίκους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 445 που δηλώνουν Δημοκρατικοί και 361 Ρεπουμπλικανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share