«Οδός Ράλλη» στην Οδησσό

Author

Categories

Share

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η δημοτική αρχή της Οδησσού αποφάσισε να μετονομάσει έναν δρόμο σε «οδό Ράλλη», τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικογένεια επιφανών Ελλήνων εμπόρων της πόλης.

Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβαν την απόφαση κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο διαδίκτυο που διεξήχθη πριν από τον πόλεμο και αποτύπωσε την σχετική επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που πήραν μέρος.

«Η ζωή δεν σταματάει ποτέ. Διώχνοντας τον φόβο του πολέμου, συνεχίζουμε τις δράσεις της ελληνικής κοινότητας!», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελιζαβέτα (Ελισάβετ) Κουζμίνσκαγια – Πολυχρονίδη, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού. Και πρόσθεσε: «Νιώθουμε περήφανοι και χαρούμενοι για την απόφαση αυτή, γιατί η οικογένεια Ράλλη, με τον πρώτο εκπρόσωπό της στην Οδησσό από τις αρχές του 19ου αιώνα, τον Στεπάν (Στέφανο) Ράλλη από τη Χίο, άφησε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην “ελληνική” μας πόλη. Λέμε “ελληνική” την ουκρανική πολυεθνική πόλη Οδησσό, γιατί τοποθετείται στο σημαντικό λιμάνι της Μαύρης θάλασσας, όπου υπήρχε οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα».

Όπως εξήγησε, «η προσπάθεια των Ελλήνων να υπάρξει στην Οδησσό μία οδός Ράλλη ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο ακόμα. Βοήθησε πολύ σε αυτή την ιστορία της μετονομασίας το Ίδρυμα Μπούμπουρας, που χρόνια στήριζε και στηρίζει της πρωτοβουλίες του συλλόγου μας», λέει η Ελιζαβέτα Πολυχρονίδη.

Ο μεγαλέμπορος Ιωάννης Ράλλης (1785–1859) ήταν γνωστός ευεργέτης στην Οδησσό, επικεφαλής του εμπορικού οίκου Ralla και ένας από τους ιδρυτές της Odessa Shipping Company. Είχε γεννηθεί στις 3 Νοεμβρίου 1785 στο νησί της Χίου και ο πατέρας του Στέφανος μετακόμισε στην Οδησσό, όπου δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά.

Το 1833, ο Ιωάννης Ράλλης έγινε ένας από τους ιδρυτές της ναυτιλιακής εταιρείας της Οδησσού και το 1836 τού χορηγήθηκε ρωσική υπηκοότητα. Οι εμπορικές δραστηριότητες του Ιωάννη Ράλλη διευρύνθηκαν όχι μόνο σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, αλλά και στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ινδία, την Αμερική, τα παραδουνάβια πριγκιπάτα και αλλού. Η οικογένεια Ράλλη συμμετείχε ενεργά στο ευεργετικό και φιλανθρωπικό κίνημα της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share