Οι επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια, το στοίχημα για νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα

Author

Categories

Share

Ραγδαία ανάπτυξη καταγράφει ο κλάδος ενέργειας, καθώς οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν υπερδιπλασιαστεί, με προοπτική να δημιουργήσουν πάνω από 4 εκατ. θέσεις εργασίας ως το 2050, ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα του κλάδου αποτελεί η παραγωγή υδρογόνου που θα στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τον προηγούμενο χρόνο, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, τη στιγμή που η ζήτηση για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα υπερδιπλασιάστηκε σε περισσότερα από 16 GW. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης κ. Αριστοτέλης Χαντάβας πριν από λίγο στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Α. Χαντάβας αναφέρθηκε στους λόγους επιτυχίας της ηλιακής ενέργειας που οφείλονται κυρίως στην ευελιξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως είναι η δυνατότητα ανάπτυξης έργων από πολύ μικρή μέχρι μεγάλη κλίμακα και η παραγωγή ενέργειας σε αρμονία με τη γεωργία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταγωνιστική τιμή του κόστους κατασκευής η οποία καθορίζει τη ζήτηση.

«Σήμερα, τα φωτοβολταϊκά έχουν κερδίσει τις βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στα ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης, αλλά και σε βόρεια μέρη της ηπείρου με περιορισμένη ηλιοφάνεια, όπως το Ελσίνκι. Μάλιστα, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις υπόλοιπες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, από τον βορά μέχρι τον νότο».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι αυτό που ήταν παγκόσμια πραγματικότητα εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να ισχύει και για την Ευρώπη. Το 2019, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, τη στιγμή που η ζήτηση για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα υπερδιπλασιάστηκε σε περισσότερα από 16 GW. «Όπως δημοσιεύσαμε και τον Ιούνιο στην έρευνα μας για την παγκόσμια αγορά, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα συνεχιστεί. Βέβαια, θα υπάρξει μια μικρή πτώση το 2020 λόγω της πανδημίας, της τάξεως του 10%, η οποία ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από αυτή που περιμέναμε στην αρχή της κρίσης», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης.

Ενίσχυση 750 δισ. ευρώ

Επίσης, ο κ. Α. Χαντάβας, αφού υπογράμμισε ότι μια 100% πράσινη Ευρώπη σημαίνει ότι πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, ανέλυσε γιατί το πρόγραμμα «Επόμενη γενιά για την Ε.Ε.» για την περίοδο 2021-2024, το οποίο προβλέπει ενίσχυση 750 δις ευρώ, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών ώστε να επιτευχθεί μία πλήρως βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη που θα δημιουργήσει πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2050.

Υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «INVEST EU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η χρηματοδότηση έργων για υποδομές ηλεκτρισμού, όπως είναι η ψηφιοποίηση των δικτύων και η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης, και συμπλήρωσε πως «τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να υποστηρίξουν την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων. Έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν επιπρόσθετα έργα φωτοβολταϊκών, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης έκανε ιδιαίτερη μνήμεια και στο πρόγραμμα «εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες (Rooftop PV programme)», το οποίο δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τους πολίτες, αλλά και κομβικό για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη.  Τέλος, ο κ. Α. Χαντάβας επισήμανε ότι στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης, το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Η παραγωγή υδρογόνου που θα στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη βιώσιμη λύση και για αυτό ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ευρώπης με τον αντίστοιχο των Αιολικών (Wind Europe), δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον 40 GW ανανέωσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Πηγή: newsit.gr

Author

Share