Οι Ρώσοι μετέφεραν τα εγκλωβισμένα ορφανά παιδιά από την Μαριούπολη στο Ντόνετσκ

Author

Categories

Share

Στο Ντόνετσκ μεταφέρθηκαν από τους Ρώσους τα ορφανά παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, καθώς η πόλη της Ουκρανίας συνεχίζει να είναι υπό πολιορκία.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές.

Κατοικώντας στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, σε πόλεις που βρίσκονται όχι μακριά από τη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τα παιδιά είχαν σταλεί σε αυτό το σανατόριο πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Όλγα Λοπάτκινα, η κηδεμόνας έξι παιδιών μεταξύ αυτών, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους από εκεί και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη όπου έχει καταφύγει η ίδια αυτή τη στιγμή.

Όμως σήμερα, ένα από αυτά της τηλεφώνησε για να της πει ότι μεταφέρθηκαν στο Ντόνετσκ, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε ένα νοσοκομείο εκεί.

“Δεν ξέρω πώς να τα πάρω πίσω τώρα”, είπε η Λοπάτκινα, προσθέτοντας ότι η συνομιλία ήταν σύντομη και κανένας ενήλικας δεν επικοινώνησε μαζί της για να της ενημερώσει πού μένουν τώρα τα παιδιά.

Ο Αλεξέι Βολοστσούκ, συγγενής ενός υπαλλήλου του σανατόριου που είχε καταφύγει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα προτού μπορέσει να φύγει από τη Μαριούπολη, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά των παιδιών προς τη Ζαπορίζια, πόλη που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

«Τα πήγαν εκεί, γιατί από εκεί προέρχονται»

Όπως δήλωσε, ένας τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος μετέβη εκεί για να μεταφέρει τα παιδιά με ασθενοφόρο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σε σημείο ελέγχου στο Μπερντιάνσκ, οι Ρώσοι στρατιώτες αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά στο Ντόνετσκ επειδή κατάγονται από αυτήν την περιοχή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το σανατόριο γιατί όλες οι επικοινωνίες έχουν ουσιαστικά κοπεί στη Μαριούπολη.

Τα περισσότερα από τα παιδιά προέρχονταν από ορφανοτροφεία που βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, αλλά από το τμήμα της που διέφευγε από τον έλεγχο των αυτονομιστών της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ” (DNR).

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, Stop TB, με έδρα τη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των παιδιών, ενώ η εκτελεστική του διευθύντρια είπε ότι ήταν “σε απόγνωση” βλέποντας τις δυσκολίες της απομάκρυνσής τους από τις εμπόλεμες ζώνες.

«Απαγάγουν πολίτες και τους μεταφέρουν σε φιλορωσικές περιοχές»

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος της πόλης κατήγγειλε την απαγωγή χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και τη μεταφορά τους σε Ρωσία. Η πόλη έχει ισοπεδωθεί, με το τελευταίο χτύπημα των Ρώσων να είναι στη σχολή καλών τεχνών όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άμαχοι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι αρχές της ρημαγμένης πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία και πως στα συντρίμμια της σχολής καλών τεχνών έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share