Ομάδα Ουκρανών χάκερ χτυπά ρωσικές υποδομές – «Ξέρουμε που κινείται ο στρατός τους»

Author

Categories

Share

Ομάδα από χάκερς συγκρότησε η Ουκρανία, με σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα σε σημαντικές ρωσικές υποδομές, όπως σιδηροδρόμους και στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προσέγγισαν Ουκρανούς επιχειρηματίες και τον τοπικό ειδικό στην κυβερνοασφάλεια Ιγκόρ Ούτσεφ, προκειμένου να βοηθήσουν στην οργάνωση μιας ομάδας χάκερ για την ψηφιακή κυβερνοάμυνα κατά της Ρωσίας, όπως ανέφερε προηγούμενα το Reuters.

Την Δευτέρα, ο Ούτσεφ δήλωσε ότι προγραμματίζει να οργανώσει ηλεκτρονικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να διακόψουν τη λειτουργία οποιασδήποτε υποδομής, η οποία βοηθάει στην προώθηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων στην Ουκρανία. (Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό τα όσα γίνονται).

“Οτιδήποτε μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Ο στόχος είναι να γίνει αδύνατη η μεταφορά αυτών των όπλων στη χώρα μας”.

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους»

Ο Ούτσεφ είπε ότι η ομάδα του έχει ανακαλύψει έναν τρόπο χρήσης τεχνολογίας ιχνηλάτησης μέσω κινητού τηλεφώνου, για τον εντοπισμό και την αναγνώριση μυστικών ρωσικών στρατιωτικών ομάδων που κινούνται μέσα στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εμπορικά κινητά τηλέφωνα για τις επικοινωνίες τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές των ΜΜΕ.

«Είμαστε πάνω από 1.000 – Έχουμε αχρηστεύσει κυβερνητικές τραπεζικές σελίδες»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ομάδα του έχει ήδη θέσει εκτός λειτουργίας ή αχρηστεύσει δεκάδες ρωσικές κυβερνητικές και τραπεζικές σελίδες, μερικές φορές, αντικαθιστώντας το περιεχόμενο τους με εικόνες βίας από τον πόλεμο. Ο

Ο Ούτσεφ δήλωσε ότι η ομάδα του έχει μέχρι σήμερα μεγαλώσει, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 Ουκρανών, αλλά και ξένων εθελοντών.

Η ομάδα συντονίστηκε ήδη με μία ξένη ομάδα ηλεκτρονικών υποκλοπών, πραγματοποιώντας επίθεση σε ένα σύστημα σιδηροδρόμων.

Μετά τη διάδοση της είδησης για την οργάνωση της ομάδας του Ούτσεφ, μία ομάδα χάκερς (the Belarusian Cyber Partisans) που πραγματοποιεί επιθέσεις στη Λευκορωσία, προσφέρθηκε εθελοντικά να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση κατά των σιδηροδρόμων στη Λευκορωσία, καθώς όπως είπαν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των Ρώσων στρατιωτών. Η ομάδα απενεργοποίησε τα συστήματα μεταφορών και έθεσε εκτός λειτουργίας τη σελίδα έκδοσης εισιτηρίων, όπως ανέφερε το Bloomberg News την Κυριακή.

click4more: Χτύπησαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο – Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Τη Δευτέρα, μία εκπρόσωπος των Cyber Partisans δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα πραγματοποίησε τις επιθέσεις αυτές, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την ομάδα του Ούτσεφ.

Η ίδια, δήλωσε ότι επειδή η ομάδα της, έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα κράτησης εισιτηρίων, οι επιβάτες μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με την έκδοση χάρτινων εισιτηρίων, ενώ έστειλε στο Reuters μία φωτογραφία από ένα χαρτί, που ήταν εισιτήριο και είχε εκδοθεί με το χέρι τη Δευτέρα.

“Είμαστε πλήρως στο πλευρό των Ουκρανών. Τώρα μάχονται όχι μόνο για τη δική τους ελευθερία, αλλά και για τη δική μας επίσης. Χωρίς μία ανεξάρτητη Ουκρανία, η Λευκορωσία δεν έχει καμία ελπίδα” πρόσθεσε η ίδια.

 Η ηλεκτρονική σελίδα έκδοσης εισιτηρίων ήταν πεσμένη χθες το απόγευμα. 

«Δεχόμαστε επίθεση από κυβερνοτρομοκράτες της Ουκρανίας»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες σε ρωσικό ΜΜΕ ότι οι πρεσβείες της Ρωσίας δέχονται κυβερνοεπίθεση από “κυβερνοτρομοκράτες της Ουκρανίας”.

Πριν από την πραγματοποίηση ανταποδοτικών κυβερνοπληγμάτων στη Μόσχα, ο Ούτσεφ δήλωσε ότι η ομάδα του θα βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να εντοπίσουν μυστικές ρωσικές ομάδες που εισβάλλουν στις πόλεις και στις περιοχές της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share