Ουκρανία: Σκοτώθηκε γυναίκα παρατηρητής του ΟΑΣΕ στους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Author

Categories

Share

Μέλος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια «βομβαρδισμού» των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε μέσω του ιστοτόπου του, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, Ουκρανή υπήκοο, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της την 1η Μαρτίου καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

Ο ΟΑΣΕ διέταξε κατεπείγουσα αποχώρηση της αποστολής παρατηρητών του από τη χώρα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Στο Χάρκοβο (ανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, καθώς και «σε άλλους δήμους της Ουκρανίας, πύραυλοι, οβίδες και ρουκέτες πλήττουν σπίτια και κέντρα πόλεων, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αθώους αμάχους — γυναίκες, άνδρες και παιδιά αδιακρίτως», καταγγέλλουν στην ανακοίνωση του διεθνούς θεσμού ο Ζμπίγκνιου Ράου, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ και η γενική γραμματέας του, η Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών σε αστικά κέντρα που προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στη Ρωσική Ομοσπονδία να υπάρξει σε άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και να εμπλακεί σε ουσιώδη διάλογο», προσθέτουν.

Αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες αναπτύχθηκαν στο Χάρκοβο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη και «επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, κατά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς με στόχο την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας και πανεπιστήμιο.

Η μητρόπολη είχε ήδη βομβαρδιστεί προχθές Τρίτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σε 21 κάτοικοι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την έντονη «ανησυχία» του για τις πληροφορίες περί επιθέσεων εναντίον νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share