Ουκρανία: Το Κίεβο ζητάει μέτρα από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την προστασία από αέρος των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Author

Categories

Share

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που επικρίνει την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητάει ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

26 χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.

Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στην Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Από το Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από την Ρωσία.

Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

«Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share