Ουγγαρία: Αρχές Μαρτίου θα ψηφιστεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Author

Categories

Share

Η Βουλή στην Ουγγαρία ενδέχεται να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές Μαρτίου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λένε ότι θέλουν να προχωρήσουν «χέρι με χέρι».

Μολονότι οι περισσότερες χώρες μέλη του Συμφώνου έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη διαδικασία αυτήν.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις δύο χώρες να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Ο ενημερωτικός ιστότοπος HVG.hu ανέφερε ότι οι Ούγγροι βουλευτές μπορεί να ξεκινήσουν τη συζήτηση την 1η Μαρτίου και η ψηφοφορία για την επικύρωση ίσως να γίνει την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη αποφασίσει ότι θα στηρίξει το αίτημα των δύο χωρών. Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούλιο όμως η Βουλή, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, δεν το έχει φέρει ακόμη προς συζήτηση και έγκριση.

Ο Όρμπαν είπε το Σάββατο ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, όμως η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ούτε θα διαρρήξει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share