Παναγιώτης Τσακλόγου για συντάξεις: «Θα υπάρξει αρκετά καλή αύξηση στο τέλος της χρονιάς»

Author

Categories

Share

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου υποσχέθηκε ότι στις συντάξεις θα υπάρξει αύξηση στο τέλος της χρονιάς, η οποία όπως έδειξαν τα λόγια του θα είναι καλή.

Μια «αρκετά καλή αύξηση των συντάξεων θα υπάρξει στο τέλος της φετινής χρονιάς», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, μιλώντας στο MEGA.

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, πέρα από τις συντάξεις, έκανε αναφορά και στην απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά μίλησε και για τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, τα οποία όπως είπε δεν προβλέπεται να «αυξηθούν άμεσα» όπως στη Γαλλία.

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου τόνισε επίσης πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ.

«Το 2022 είχαμε οικονομική μεγέθυνση υψηλότερη από ότι περιμέναμε, είχαμε πτώση ανεργίας, περισσότερους απασχολούμενους, περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά μας επέτρεψαν να δώσουμε το εφάπαξ βοήθημα αυτή την περίοδο», δήλωσε ο υφυπουργός, ενώ επισήμανε πως αν συντρέχουν οι ίδιες συνθήκες και φέτος η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα.

«Τα πρώτα σημάδια που έχουμε για την οικονομική μεγέθυνση από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μία αρκετά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Αγώνας την επόμενη τετραετία για βελτίωση του κατώτατου μισθού»

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία έχουν γίνει τρεις αυξήσεις.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος, ο αγώνας που θα δώσουμε την επόμενη τετραετία είναι για τη βελτίωση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση έχει να ισορροπήσει σε δύο πράγματα. Θέλει να προφυλάξει όσο το δυνατόν καλύτερα το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, από την άλλη δεν θέλει να δώσει μεγάλες αυξήσεις, ώστε να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και τόνισε πως επί Νέας Δημοκρατίας σημειώθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας.

«Δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης»

Μιλώντας για το όριο συνταξιοδότησης ο υφυπουργός έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα σε τις ταραχές που συμβαίνουν τώρα στη Γαλλία για το όλο θέμα και σε εκείνες που υπήρχαν στην Ελλάδα το 2011 με το νόμο Γιαννίτση.

«Έγινε μία προσπάθεια, η οποία δυστυχώς ήταν ανεπιτυχής, να νοικοκυρευτεί το σύστημά μας. Το αποτέλεσμα ήταν την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα οι μεταβιβάσεις στην οποία είχαμε από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα αντιστοιχούσαν στα 2/3 της συνολικής αύξησης του δημοσίου χρέους.

Στα προηγούμενα χρόνια αυτό το οποίο έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μία αυτόματη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Το 2013 αυξήσαμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα», είπε ο υφυπουργός.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά επιδομάτων, με τον Παναγιώτη Τσακλόγλου να λέει πως οι αυξήσεις θα εμφανιστούν τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share