Πέφτουν σταθερά φυσικό αέριο και ρεύμα, όλα ανοιχτά για το πετρέλαιο – Πως διαμορφώνονται οι τιμές σε βενζίνη και diesel

Author

Categories

Share

Σε καθοδικό σπιράλ βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να επέλθει περαιτέρω μείωση. Βέβαια το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με τα καύσιμα, αφού εκεί τα πράγματα παραμένουν ρευστά και η τάση που θα διαμορφωθεί δεν είναι δεδομένη.

Και ενώ σε φυσικό αέριο και ρεύμα, όλα δείχνουν ότι κατάσταση είναι διαμορφωμένη και δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές, στο πετρέλαιο η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη και οι μεταβολές είναι συχνές και εν πολλοίς η τάση διαμορφώνεται από τις προσδοκίες για την ζήτηση που θα υπάρξει.

Έτσι λοιπόν χθες οι τιμές του βαρελιού Brent ανέκαμψαν μετά τις νέες εκτιμήσεις για την ζήτηση που ενδεχομένως θα υπάρξει από την Κίνα, αλλά και την διαφαινόμενη αποφυγή της ύφεσης για την Ευρωζώνη.

Πτώση στις τιμές στην αντλία

Στην αντλία πάντως οι τιμές παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πτώση, που στην Αττική τουλάχιστον που οι τιμές προσαρμόζονται πιο γρήγορα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω οι λιανικές τιμές υποχωρούν σε σχέση με τις προ 10ημέρου τιμές, κατά 5 με 7 λεπτά μεσοσταθμικά τα 7 με 8 λεπτά το λίτρο.

Οι μειώσεις αυτές είναι απόρροια αφενός της αποκλιμάκωσης στην τιμή του Brent, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όπως επίσης και η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν στην Αττική οι τιμές για την βενζίνη κινούνται σε ένα εύρος (στην πλειονότητα των πρατηρίων) από 1,820 έως 1,850 ευρώ το λίτρο, ενώ την Μ. Παρασκευή που ήταν και η ημέρα όπου κορυφώθηκε η άνοδος στην βενζίνη είχε φτάσει μέχρι και 1,9 έως και 1,920 ευρώ το λίτρο.

Μικρότερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης, με την μείωση να ανέρχεται σε περίπου 5 λεπτά το λίτρο και να διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,520 έως 1,540 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει μέχρι και το 1,590 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν 1,656 ευρώ το λίτρο στις 14 Απριλίου και χθες διαμορφωνόταν στα 1,636 ευρώ, διαφορά δηλαδή 2 λεπτά το λίτρο.

Σε διεθνές επίπεδο η τιμή του Brent ανέκαμψε και σημείωνε άνοδο 1,1% στα 82,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε υποχωρήσει χθες και κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα συνεχίστηκε η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και ξεπέρασε το 1,1039, κάτι που αποτελεί σχεδόν υψηλό 12μήνου.

Για την μεσοπρόθεσμη τάση του πετρελαίου πολλά θα κριθούν από την ζήτηση και που αυτή θα διαμορφωθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να τιθασεύσουν τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η ασαφής εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία θολώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο.

Οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Τέλος σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, χθες έκλεισε κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε ένα μικρός εύρος από 40 έως 45 ευρώ.

Ανάλογη και η κίνηση για την χονδρική τιμή του ρεύματος, όπου πλέον με την βελτίωση του καιρού και την συμμετοχή όλο και περισσότερο στο μίγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές κινούνται πέριξ των 100 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share