Πέτσας στο Live News: Λίγο πριν βγει το 2020 θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας

Author

Categories

Share

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κοζάνη εξέφρασε μιλώντας στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε η Κοζάνη έχει προβληματίσει ειδικούς και κυβέρνηση καθώς και στα δυο νοσοκομεία έχει υψηλές εισαγωγές με άνοδο και όχι πτώση τόσο στο νοσοκομείο της Κοζάνης όσο και στης Πτολεμαΐδας. «Αν χρειαστούν και άλλα μέτρα θα τα λάβουμε. Αν εκμεταλλευθούμε τον χρόνο έως τις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε καλύτερα όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Live News ξεκαθαρίζει ότι η ποσότητα των εμβολίων που θα φτάσει στη χώρα μας σχετίζεται με την εταιρεία παραγωγής και πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Εμβολιασμοί μέσα στο 2020

«Από χθες έχουμε την διαμόρφωση ενός κλίματος ευφορίας στην Ευρώπη, επειδή έρχονται γρηγορότερα οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους οργανισμούς για τα εμβόλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θέσουμε τα πράγματα σε μια διάσταση πραγματική, θα έρθουν γρηγορότερα, αλλά θα έρθουν λιγότερα εμβόλια.

Αυτό αφορά όλη την παράδοση από την εταιρεία Pfizer προς την Ευρώπη. Η κατανομή γίνεται στις χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι θέμα ευρωπαϊκό. Έχει να κάνει με τα συμβόλαια προαγοράς με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μιλάμε για μια μικρή ποσότητα εμβολίων και πρέπει να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με αυτό ως γνώμονα», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι σε προτεραιότητα θα μπουν το υγειονομικό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα κάποιων εμβολίων πριν το τέλος του έτους, 2-3 ημέρες πριν το τέλος του έτους θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στη χώρα μας», ανέφερε.

«Είχαμε εκτιμήσει ότι μετά τις πρώτες παραλαβές θα μπορούν 2 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα, αυτός θα είναι πιο εφικτός πιο πίσω, τον Φεβρουάριο δεν θα φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα.

Ο αρχικός σχεδιασμός για 25 εκατ μεχρι τέλος Ιουνίου φαίνεται εφικτός, θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις των υπόλοιπων εταιρειών», τόνισε.

«Έχει μεγάλη σημασία να δοκιμαστεί το σύστημα. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο. Ας ξεκινήσουμε με μικρά βήματα τον Γενάρη για να δούμε ότι λειτουργεί το σύστημα και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αργότερα», σημείωσε.

«Μέχρι το Πάσχα είναι ένα χρονικό διάστημα μεγάλο, ένα βασικό διάστημα που πρέπει να γεφυρώσουμε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα μέτρα δεν θα φύγουν από τη ζωή μας.

«Είναι ορατό το Πάσχα να είμαστε σε ένα άλλο τοπιό. Θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς από τους συμπολίτες μας. Η πίεση στο ΕΣΥ θα έχει περιοριστεί. Το υγεινομικό προσωπικό θα είναι εμβολιασμένο και θα υπάρχει μια ανοσία του πληθυσμού μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Για τα Χριστούγεννα

«Είμαι ανήσυχος για 2 λόγους. Ο ένας είναι η κόπωση που μας κάνει να είμαστε λιγότερο προσεκτικοί. Να μείνουμε με την οικογένειά μας. Να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την ίδια οικογένεια». 

Πηγή: newsit.gr

Author

Share