ΠΙΣ: Το clawback «στραγγαλίζει» εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά κέντρα – Φόβοι για μαζικά λουκέτα

Author

Categories

Share

Στα όριά τους έχουν φτάσει εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά κέντρα λόγω του clawback, όπως προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για εκατοντάδες μικρά ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, είναι το clawback, τα «εξαντλητικά κουρέματα που κάνει ο ΕΟΠΥΥ στα εισοδήματά τους».

Ο ΠΙΣ θεωρεί «επιβεβλημένη τη γενναία διαγραφή μεγάλου μέρους του clawback των προηγουμένων ετών», για να μην μπει λουκέτο σε εκατοντάδες μικρές διαγνωστικές επιχειρήσεις.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι το clawback «στραγγαλίζει τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια και στερεί περίπου το 70% των εισοδημάτων των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων».

Προσθέτουν ότι μέτρα για τον περιορισμό του clawback ή και την κατάργησή του έχουν κατά καιρούς προταθεί, ωστόσο «όχι μόνο δεν έχουν βρει την κατάλληλη εφαρμογή, αλλά μέχρι την πιθανή υλοποίησή τους είναι βέβαιο ότι, μαζί με την σχεδιαζόμενη θέσπιση των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, θα αφορούν πια μόνον τους λίγους εναπομείναντες Ομίλους».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ η λύση που προτείνει «ανταποκρίνεται στις δημιουργηθείσες συνθήκες και στη λογική ενός μη εξυπηρετούμενου χρέους. Η λύση αυτή είναι η γενναία διαγραφή μεγάλου μέρους του clawback προηγουμένων ετών, μαζί με την επίσπευση όσων προτάσεων έχουν υπάρξει προς το υπουργείο από τα θεσμικά όργανα και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: Iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share