«Πιθανώς είχε πρόβλημα με το ηλεκτρικό του σύστημα» – Κορυφώνεται η αγωνία για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού

Author

Categories

Share

Κορυφώνεται η αγωνία για το τουριστικό υποβρύχιο που εξαφανίστηκε, κατά την κατάδυση του στο ναυάγιο του Τιτανικού

Το σκάφος φαίνεται πως έφυγε πριν από μερικές ημέρες για το πανάκριβο ταξίδι εμπειρίας στον βυθό του Ατλαντικού με εισιτήριο 250.000 δολάρια το άτομο. Το πλοίο «Polar Prince» είχε φτάσει στο σημείο βύθισης του Τιτανικού 435 μίλια (700km) νότια του Newfoundland. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 3.800m και το τουριστικό υποβρύχιο χρειάζεται 2 ώρες κατάδυσης για να φτάσει στο σημείο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό, το πλοίο «Polar Prince» έχασε την επαφή με το υποβρύχιο περίπου μία ώρα και 45 λεπτά αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο, την Κυριακή το μεσημέρι και ενώ βρισκόταν σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων.

Η εταιρεία OceanGate Expeditions πραγματοποιεί περιηγήσεις εδώ και 2 χρόνια και το ταξίδι διαρκεί 8 ημέρες. Μια πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάδυσης και της ανάδυσης, φέρεται να διαρκεί συνολικά οκτώ ώρες.

Το υποβρύχιο, που κάνει τις περιηγήσεις, έχει μήκος 6,7 μέτρων και δυνατότητα κατάδυσης έως και 4.000 μέτρα, ενώ έχει χωρητικότητα για έναν χειριστή και άλλους τέσσερις.

Τα δύο σενάρια για την εξαφάνιση

Ο Γιώργος Λεβέντης, αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. και κυβερνήτης υποβρυχίων, μίλησε στην εκπομπή “Live News” και στο Νίκο Ευαγγελάτο για την εξαφάνιση.

«Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να βρεθεί. Είναι στο μέγιστο βάθος που μπορεί να φτάσει το σκάφος. Το ένα σενάριο είναι να έχει πάρει νερό το υποβρύχιο και το άλλο είναι να έχει πρόβλημα το ηλεκτρικό σύστημα. Το σκάφος κινείται με τέσσερις έλικες που δουλεύουν όλοι με μπαταρία. Σε περίπτωση κινδύνου, απελευθερώνει τα περιττά βάρη και ανεβαίνει στην επιφάνεια. Από τη στιγμή που δεν έχει ανέβει πάνω και δεν έχει στείλει μήνυμα, σημαίνει πως είχε πρόβλημα με το ηλεκτρικό του σύστημα», είπε αρχικά.

«Για τη διάσωση χρειάζονται ειδικά οχήματα, τα οποία μπορούν να κατέβουν σε μεγάλο βάθος και είναι επανδρωμένα. Η έρευνα είναι πολύ δύσκολη γιατί η περιοχή είναι γεμάτη με μεταλλικά συντρίμμια, με αποτέλεσμα η δυνατότητα ενός μικρού αντικειμένου όπως το υποβρύχιο, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Είναι σίγουρο πως είναι σε ένα σκοτεινό θάλαμο, και αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μέσα στο σκάφος πολλαπλασιάζετε, και κατά συνέπεια είναι δύσκολο και επικίνδυνο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share