Πλαστά χαρτονομίσματα αγνοούνται: Ιστορικό χαμηλό στην Ευρωζώνη το 2020

Author

Categories

Share

Μπορεί ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκαν μέσα στο 2020 να πλησιάσει τις 500.000, αλλά (κι όμως) είναι λίγα!

Περίπου 460.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020, το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο σε σχέση με τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε κυκλοφορία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα πλαστά χαρτονομίσματα που αποσύρθηκαν ήταν κατά 17,7% λιγότερα σε σχέση με το 2019.

Τα πλαστά χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στα δύο τρίτα περίπου του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Το 94,5% των πλαστών χαρτονομισμάτων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,8% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ευρωζώνης και το 2,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η πιθανότητα να λάβει κανείς πλαστό χαρτονόμισμα είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δισεκατομμύρια.

Το 2020, ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων που εντοπίστηκαν ήταν 17 ανά 1 εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία.

Πηγή: newsit.gr

Author

Share