Ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ ζητά η Βουλή των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Author

Categories

Share

Ποινική δίωξη για τον Ντόναλντ Τραμπ λόγω της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ζητά η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, για μια σειρά αδικημάτων όπως παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, ψευδείς δηλώσεις και συνωμοσία για εξαπάτηση της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CBS, η επιτροπή παρέπεμψε τον Ντόναλντ Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προτείνοντας σε αυτό να του ασκήσει ποινική δίωξη για 4 αδικήματα που αφορούν την εισβολή στο Καπιτώλιο, δηλαδή για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ψευδή δήλωση και υποκίνηση σε εξέγερση ή εξέγερση.

Οι ενέργειες του Τραμπ θα μπορούσαν επίσης να συνιστούν παραβιάσεις δύο άλλων καταστατικών συνωμοσίας, ανάλογα με πιθανά στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την έρευνά του, ανέφερε η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια περίληψη της έκθεσης.

Η τελική έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη (21.12.2022) από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και το γνώριζε. Αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός πολυμερούς σχήματος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής, Μπένι Τόμσον.

«Δεν είχαμε ποτέ έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που να υποκινήσει μια βίαιη προσπάθεια ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά της εξουσίας» πρόσθεσε ο Μπένι Τόμσον, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «διέλυσε την πίστη του έθνους στους εκλεγμένους αξιωματούχους, ότι θα συμμορφωθούν με τους νόμους και θα υποστηρίξουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

«Τελικά, κάλεσε έναν όχλο στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, σημειώνοντας ότι βάσει των ευρημάτων, ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε ότι ήταν «οπλισμένοι και θυμωμένοι». 

«Υπάρχει ένας παράγοντας που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικός για την αποτροπή μιας άλλης 6ης Ιανουαρίου – η λογοδοσία», τόνισε ο Τόμσον.

«Λοιπόν, σήμερα, πέρα από τα ευρήματά μας, θα δείξουμε επίσης ότι τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει υποδεικνύουν περαιτέρω δράση πέρα από τις εξουσίες αυτής της επιτροπής ή του Κογκρέσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η λογοδοσία βάσει του νόμου. Λογοδοσία που μπορεί να βρεθεί μόνο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα βοηθήσει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη» εξήγησε ο Μπένι Τόμσον.

Τι έγινε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων επρόκειτο να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 και την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν ως τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Όμως, οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε μια συγκέντρωση της καμπάνιας του προς τους οπαδούς τους «να σταματήσουν τη ληστεία», επειδή δεν δέχθηκε ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα, τους οδήγησε να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο.

Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα σφοδρά επεισόδια, σε ένα σκηνικό που όμοιό του δεν είχαν ξαναδεί οι ΗΠΑ. Βουλευτές και στελέχη της ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναγκάστηκαν να κρυφτούν και να φυγαδευτούν, διότι οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαν… ταύροι σε υαλοπωλείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share