Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένκσι ζητά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Author

Categories

Share

Την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του. 

Μετά την επίθεση στον μεγαλύτερο ουκρανικό πυρηνικό σταθμό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μόνο μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία να βομβαρδίσει τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην Ουκρανία. «Ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί κανείς ότι η Ρωσία δεν θα βομβαρδίσει τις πυρηνικές υποδομές είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. «Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Έπειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσέρνομπιλ», είπε ο Ζελένσκι ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως.

«Πρέπει να…βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς δολιοφθορείς, χαρακτηρίζοντάς την τερατώδη προβοκάτσια.

Οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα έχουν ήδη καταλάβει το ανενεργό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, βορείως του Κιέβου, το οποίο μετά το δυστύχημα εκεί τον Απρίλιο του 1986, μόλυνε με ραδιενεργό νέφος το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τώρα δεν είναι ώρα να σιωπούμε.

«Πρέπει να θυμάστε τον φλεγόμενο γραφίτη που εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη, τα θύματα. Πρέπει να θυμάστε τη λάμψη πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ενέργειας, την επιχείρηση εκκένωσης. Πώς μπορείτε να τα ξεχνάτε αυτά; Και αν δεν τα έχετε ξεχάσει, δεν πρέπει να παραμένετε σιωπηλοί».

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share