«Πολύ πιθανό το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» λένε οι Γερμανοί – Σε ποια περίπτωση θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Author

Categories

Share

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το γερμανικό «ναι» για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή συζήτηση κερδίζει δυναμική, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ πριν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Ο ίδιος, σημείωσε, θα υποβάλει αύριο πρόταση δέσμης νέων κυρώσεων. «Σίγουρα θα περιέχει και λίγο πετρέλαιο», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την άρνηση της Ουγγαρίας να στηρίξει ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι αποτελεί «συνήθη πρακτική η εξεύρεση έξυπνων τρόπων προκειμένου να πείσουμε ακόμη και τα απείθαρχα μέλη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί και αύριο. ‘Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η συμβιβαστική πρόταση θα μπορούσε να προβλέπει μεταβατική περίοδο, έως τις αρχές του 2023 ή κάποιες εξαιρέσεις. Υπάρχει ευρεία συναίνεση εντός της ΕΕ να υπάρχουν δημόσιες διαφωνίες σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχθηκε πάντως ότι ενδεχόμενο πετρελαϊκό εμπάργκο θα επηρεάσει και τη Γερμανία, με αύξηση των τιμών. «Αλλά είναι σημαντικό να επιβληθεί, επειδή θα απελευθερωθούμε λίγο από την ηθική ενοχή ότι με τις πληρωμές μας κρατάμε ζωντανό το καθεστώς Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Σολτς: Oι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου – Μόσχας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου – Μόσχας και όχι με μια απλή κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά. Τόνισε δε ότι στόχος του είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» των εδαφών του.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και η Ουκρανία δεν πρέπει να τον χάσει», δήλωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF και σημείωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει «λάθος υπολογισμό», αν πιστεύει ότι τα εδαφικά κέρδη από την επίθεσή του στην Ουκρανία θα γίνουν απλώς αποδεκτά. «Δεν θα δεχτούμε ότι η Κριμαία προσαρτήθηκε. Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ακόμη και αν ο Πούτιν περιοριστεί σε μια μερική κατάκτηση της Ουκρανίας και στη συνέχεια στραφεί σε κατάπαυση του πυρός, τίποτα δεν θα έχει λυθεί για αυτόν», τόνισε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ουκρανία και δεν θα το πετύχει αυτό με μια υπαγορευμένη ειρήνη».

Ο γερμανός καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά υποτίμησε τόσο την ουκρανική άμυνα όσο και την αποφασιστικότητα και την ενότητα της Δύσης και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη. Αυτή η βοήθεια, της Γερμανίας και των άλλων χωρών, βοήθησε ώστε ο ουκρανικός στρατός, «ο οποίος ενεργεί πραγματικά με μεγάλη επιτυχία», να μπορεί να αντέξει για τόσο μεγάλο διάστημα απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο. «Ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκείται περί «διστακτικότητας» σε αυτή την κρίση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Πάντα αποφάσιζα γρήγορα, μαζί με όλους τους άλλους, σε συντονισμό με τους συμμάχους. Η άποψή μου όμως είναι να ενεργούμε με σύνεση και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις τύπου εταιρίας δημοσίων σχέσεων» και, αναφερόμενος στην παράδοση, τελικά, των αρμάτων μάχης «Gepard», παραδέχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, χαρακτηρίζοντας «κάπως κωμική» τη συζήτηση περί «βαρέων όπλων». Όπως είπε, «από την αρχή ήδη παραδίδουμε επικίνδυνα όπλα και δεν γίνεται να κάνουμε κάθε φορά ένα τετράωρο σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει «βαρέα όπλα». Ισχύει πάντως και για την Ουκρανία, ό,τι ίσχυε για το Αφγανιστάν, εξήγησε: «Όπως η Γερμανία υπερασπιζόταν την ελευθερία της στο Αφγανιστάν, έτσι και τώρα την υπερασπίζεται στην Ουκρανία». Επανέλαβε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο. «Δεν έχει νόημα να ενεργείς βιαστικά, μόνο και μόνο επειδή κάποιος φωνάζει», είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτη» συμπεριφορά, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου. «Δεν μπορεί ένας πρώην καγκελάριος να συνεχίζει να ασκεί αυτά τα καθήκοντα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει εντολές σε έναν πρώην καγκελάριο. Με την άλλη προκάτοχό του πάντως, την ‘Αγγελα Μέρκελ, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share