Πραξικόπημα στην Μιανμάρ: Πάνω από 149 οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι – 37 συλλήψεις δημοσιογράφων (vid)

Author

Categories

Share

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μιανμάρ από τότε που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου το οποίο ανέτρεψε την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP) αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 180. 

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα, 39 την Κυριακή και 18 το Σάββατο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τον αριθμό των νεκρών να έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς η χούντα μοιάζει πιο αποφασισμένη από ποτέ να καταστείλει το κίνημα διαμαρτυρίας, αγνοώντας τις πολλές διεθνείς καταδίκες.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Καλούμε τον στρατό να σταματήσει να σκοτώνει και να συλλαμβάνει διαδηλωτές».

Δείτε βίντεο:

Περίπου 37 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και 19 που παραμένουν υπό κράτηση, ενώ πέντε άνθρωποι έχει γίνει γνωστό ότι πέθαναν ενώ κρατούνταν και εκατοντάδες αγνοούνται, όπως είπε η ίδια. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, «τα πτώματα των πέντε αυτών κρατούμενων έφεραν σημάδια κακοποίησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια».

Click4more: Πραξικόπημα Μιανμάρ: «Λουτρό αίματος» στην Ρανγκούν – ΟΗΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν τη βία κατά των διαδηλωτών (pics, vids)

«Έχουμε καταφέρει να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον 148 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την 1η Φεβρουαρίου. Εκατοντάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν παράνομα θεωρούνται αγνοούμενοι παρότι κάτι τέτοιο δεν αναγνωρίζεται από τις στρατιωτικές αρχές και αυτό θεωρείται αναγκαστική εξαφάνιση. Είναι όλο και πιο δύσκολη η επιβεβαίωση των πληροφοριών, ειδικά με την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένο αριθμό περιοχών της Ρανγκούν, της Μαντελέι και των περιχώρων τους» καθώς «οι επικοινωνίες έχουν μπλοκαριστεί από το κράτος σε συγκεκριμένες συνοικίες ή επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή εκτοπιστεί. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η επιχείρηση καταστολής συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση και κάνουμε έκκληση εκ νέου προς τον στρατό να σταματήσει να σκοτώνει και να συλλαμβάνει τους διαδηλωτές», είπε η ίδια.

Οι συλλήψεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με την εκπρόσωπο πάνω από 2.084 άνθρωποι «κρατούνται αυθαιρέτως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share