Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σεργκέι Σοϊγκού μετά την ανταρσία της Wagner

Author

Categories

Share

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, μετά τα όσα έγιναν με την ανταρσία της Wagner.

Ο Σοϊγκού ήταν ένα από τα άτομα που είχε βάλει στο στόχαστρο ο επικεφαλής τη Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ζητούσε να καρατομηθεί ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με το Russia 24, ο Σοϊγκού πήγε σε κέντρο διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και συσκέφθηκε με τους υπεύθυνους μίας από τις μονάδες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής ο Σοϊγκού υπογράμμισε κυρίως τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού στον εντοπισμό και την καταστροφή οπλικών συστημάτων και στρατιωτών του εχθρού, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Στις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ρώσος υπουργός φαίνεται να ακούει, με ήρεμο και σοβαρό ύφος, την αναφορά του στρατηγού Γεβγκένι Νικιφόροφ, επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας του ρωσικού στρατού, να μελετά γεωγραφικούς χάρτες αλλά και να επιθεωρεί με ελικόπτερο τις ρωσικές θέσεις.

Καμία μεταβολή στο μέτωπο της Ουκρανίας

Την επομένη του τερματισμού της ένοπλης ανταρσίας, μέλη του στρατού της Ουκρανίας τόνιζαν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. 

«Οι περισσότεροι στρατιώτες καταλαβαίνουν πως πρόκειται για τσίρκο, πως οι Ρώσοι δεν έφυγαν. Παραμένουν πάντα στις θέσεις τους», είπε ο Ναζάρ, 26 χρονών, η θέση του οποίου βρίσκεται σε πρατήριο καυσίμων σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Μπαχμούτ.

Αυτή η πόλη του Ντονμπάς ήταν επί μήνες θέατρο άγριων μαχών ανάμεσα σε ουκρανικές μονάδες και μισθοφόρους της Wagner.

Παρότι οι πολεμιστές του την κατέλαβαν τον Μάιο και την παρέδωσαν κατόπιν στον τακτικό στρατό της Ρωσίας, οι εχθροπραξίες στην περιοχή δεν έπαψαν.

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι διεξάγει αντεπίθεση για εβδομάδες, πως πλαγιοκοπεί την Μπαχμούτ και προελαύνει σταδιακά, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές στο νότιο μέτωπο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Στη ζώνη της Μπαχμούτ «μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες», λέει ο Ναζάρ, που δεν πίστεψε πως ο Πριγκόζιν έκανε πράγματι ανταρσία. Κατ’ αυτόν, όλη αυτή η ιστορία είχε στόχο να εξαπατηθεί η Ουκρανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο με όλα τα μέσα», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ψευδείς ειδήσεις», λέει. Οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να επιτίθενται και χθες και σήμερα».

«Η Storm Z είναι πάντα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο στρατιώτης.

«Μικρές ομάδες (Ρώσων) εγκατέλειψαν τις θέσεις τους», είπε από την πλευρά του ο Ολεξάντρ, άλλος ουκρανός στρατιωτικός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι η κατάσταση στο πεδίο «εξελίσσεται θετικά», παρότι οι Ουκρανοί δεν έχουν ανακαταλάβει παρά μερικά χωριά τον σχεδόν έναν μήνα που διαρκεί η αντεπίθεσή τους, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο τουλάχιστον, έχει είχε σκοπό να απελευθερωθούν «όλα» τα εδάφη που έχουν κυριεύσει οι δυνάμεις της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share