Πρωτιά Μελανσόν στον πρώτο γύρο δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Author

Categories

Share

Αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Στον πρώτο γύρο, η Αριστερά υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν θα λάβει 28% και η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Εμανουέλ Μακρόν 27%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία καταλαμβάνει – σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση – η ακροδεξιά υπό την Μαρίν Λεπέν με 22%, την τέταρτη οι κεντροδεξιοί ρεπουμπλικάνοι με 11% και την πέμπτη θέση το ακροδεξιό κόμμα υπό τον Ερίκ Ζεμούρ με 6,5%.

Η συμπαράταξη των κομμάτων της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζεται, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, να προηγείται με 28% στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, έναντι 27% των κομμάτων της προεδρικής πλειοψηφίας υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο τα ποσοστά του πρώτου γύρου στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος της χώρας, ελάχιστα προδικάζουν την τελική κατανομή των εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τα πάντα κρίνονται στον δεύτερο γύρο, όπου σε κάθε μια από τις 577 εκλογικές περιφέρειες περνάνε τα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα, αλλά και όσα υπερβαίνουν σε απόλυτο αριθμό ψήφων το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων. Η αποχή στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι της τάξεως του 50%.

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Τι θα κρίνει τον τελικό νικητή

Αυτό το εκλογικό σύστημα έδωσε το 2017 στα κόμματα της υπό τον Μακρόν προεδρικής πλειοψηφίας τις 356 από τις 577 έδρες, ενώ στον πρώτο γύρο τα ποσοστά τους ήταν στο 32%. Σύμφωνα με την εταιρία Ifop, που έκανε την κυλιόμενη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, το ανώτατο όριο στατιστικού σφάλματος βρίσκεται γύρω στο 3%.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, φαίνονται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρχουν στον δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της βαθιά ριζωμένης στη Γαλλία παραδοσιακής Δεξιάς. Από τη συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, που είναι και το καθοριστικό για την κατανομή των εδρών στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share