Προϋπολογισμός: Το πρώτο μπρα ντε φερ στη Βουλή με Σταϊκούρα και αντιπολίτευση

Author

Categories

Share

Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των εισοδημάτων και το βαθμό ενίσχυσης της Υγείας εν μέσω πανδημίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες στην Υγεία με στοιχεία του Απριλίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει τη σημερινή επικαιροποίησή τους, βάσει των οποίων, όχι μόνο δεν είμαστε η 2η χειρότερη χώρα, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις λόγω των σημαντικών πόρων που έχουμε διαθέσει. Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Σταϊκούρας: είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός, ο Σταϊκούρας και οι δεσμεύσεις

Τόνισε μάλιστα ότι “δεσμευόμαστε” ως πολιτική ηγεσία, πως το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021 για να στηρίξει τη μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Γι’ αυτό χτίσαμε το αποθεματικό το 2021″.

Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισεκ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού κοκ.. Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες “τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα”. Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα.

Για θέσεις εργασίας και εισοδήματα

Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό.

Click4more: Βουλή: Ξεκίνησε η πενθήμερη για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021

Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς “καμία χώρα δεν το κάνει” υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι, πως αναγνωρίζεται ότι “η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους […] Με τα μέτρα μας, όχι μόνο περιορίζουμε απώλειες, αλλά κάνουμε αυτό που η Αριστερά έπρεπε να χαιρετήσει: έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη”.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε δύο προσωπικες, όπως είπε αναφορές. Στην ερώτηση για το πότε θα αισθανεί επιτυχημένος, είπε ότι δεν θα είμαι με ανάπτυξη 2% όταν η Ευρώπη θα έχει 8% όπως επί υπουργίας Τσακαλώτου. Επίσης, στην αναφορά για την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, είπε ότι είναι υπερήφανος, διότι αξιολογείται από τους φοιτητές, τους συναδέλφους του και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Τσακαλώτο είπε ότι “όποτε θέλετε ο καθένας, μπορεί να δει τις ετεροαναφορές τις δικές μου και τις δικές σας, και τότε να μιλήσετε”.

Οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης

Ο πρώτος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων πυροδοτήθηκε μετά την πρώτη παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Χρήστο Σταϊκούρα για «συστηματική κακοποίηση των στοιχείων» λέγοντας πως κάτι παρόμοιο «δεν θυμάμαι όσα χρόνια είμαι στην Βουλή να είχε κάνει ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας, ούτε ο Γκίκας Χαρδούβελης». Ρώτησε τον υπουργό πότε θα θεωρεί ότι θα είναι ένας επιτυχημένος, «όταν η χώρα μας θα είναι 27η, 26η, 25η στην κατάταξη της ΕΕ; Που βάζετε τον πήχυ;». «Εσείς», είπε, «κακοποιείται τα στοιχεία για να δείξετε ότι τα πάτε καλά» και πρόσθεσε «δεν ξέρω εάν έχετε κακοποιήσει περισσότερο τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή αυτή του καθηγητή», «εγώ», πρόσθεσε, «δεν θα δεχόμουν ποτέ να πάω στο πανεπιστήμιο και οι φοιτητές μου να μου πουν για αυτά που εσείς μας λέτε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός απάντησε στον κ. Τσακαλώτο ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία όπου προσπαθεί να βρεί μια ισορροπία ανάμεσα στις υγειονομικές ανάγκες της χώρας και τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Κάλεσε παράλληλά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ μα σταματήσει να επιδεικνύει ένα προσωπικό μένος προς τον υπουργό Οικονομικών γιατί δείχνει πως ερεθίζετε από την παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα σε αυτήν τη θέση. Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών απαντάει με επιχειρήματα και καταθέτει ολοκληρωμένες τις μελέτες και τις εκθέσεις στις οποίες αναφέρετε και όχι αποσπασματικά πινακάκια. Ζήτησε δε, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην προσπαθεί επειδή αισθάνεται πως χάνει τη μάχη των επιχειρημάτων να κερδοσκοπήσει με εντάσεις και εντυπώσεις. Μάλιστα τον προσκάλεσε εάν θέλει αυτές τις επόμενες τέσσερις ημέρες, επειδή είναι φιλο-μαρξιστής να διεξαχθεί και μια πάλη ιδεών αλλά να μας πείτε και που εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές γιατί «όταν ήσασταν στην κυβέρνηση διαλύσατε τα πάντα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε πως δεν είναι εύκολο, ούτε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ή να πει ότι είναι ορθά όλα αυτά τα στοιχεία που νωρίτερα κατέθεσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών. Ανέφερε πως θα ήταν καλύτερα όλα αυτά να είχαν κατατεθεί νωρίτερα, θα μπορούσαν όλα αυτά να τα είχαν επικαλεσθεί οι εισηγητές βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή ή στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια. Και του καταλόγισε ότι τα κατέθεσε ο ίδιος για λόγους εντυπωσιασμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης ανέφερε στον υπουργό Οικονομικών ότι είναι οξύμωρο να μιλάει για μείωση της ανεργίας καθώς αυτό που ζούμε είναι ακριβώς το αντίθετο, άσχετα αν δεν το δείχνουν οι «λίστες Πέτσα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πηγή: newsit.gr

Author

Share