Ρωσία: Γαλλία και Λιθουανία καταδικάζουν την ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία

Author

Categories

Share

Η Γαλλία καταδικάζει την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, καλώντας τη Ρωσία να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να ανακαλέσει την απόφασή της, σύμφωνα με σημερινή (26.3.2023) ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, υπογράμμισε για την πρόθεση της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα ότι «μετά την παραβίαση της συνθήκης INF (συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, σ.σ.) από τη Ρωσία, η οποία οδήγησε στην εξαφάνισή της και την ανακοίνωση της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New Start τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον στοιχείο διάβρωσης της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών και της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη».

Το Παρίσι καλεί τη Ρωσία να «επιδείξει την αναμενόμενη υπευθυνότητα από ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία», καταλήγει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμάχου του, της Λευκορωσίας, χώρας που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Λευκορωσία, την οποία κυβερνά από το 1994 ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, συνορεύει με την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Και η Λιθουανία καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας

Η Λιθουανία θα ζητήσει την επιβολή νέων κυρώσεων ως απάντηση στο σχέδιο της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Βίλνιους.

«Μαζί με τους ευρωατλαντικούς εταίρους της, η Λιθουανία θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει σε αυτά τα μιλιταριστικά σχέδια των καθεστώτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ως ένα από τα μέτρα αντίδρασης, η Λιθουανία θα ζητήσει την υιοθέτηση νέων κυρώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share