Σε 6,5 χρόνια φυλάκιση για λιποταξία καταδικάστηκε Ρώσος ταγματάρχης που εναντιώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία

Author

Categories

Share

Σε 6,5 χρόνια φυλάκισης για λιποταξία σε φυλακή υψηλής ασφαλείας καταδικάστηκε αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα καθώς ήταν εναντίον στην εισβολή και στο ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα (24.3.2023) ενημερωτική ιστοσελίδα Taiga.info.

Πρόκειται για τον 36χρονο ταγματάρχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ζιλίν, ο οποίος διέφυγε στο Καζακστάν το 2022 μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ζιλίν διέσχισε παράνομα το σύνορο μέσα από δάση, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του πέρασαν οδικώς μέσω ενός σημείου ελέγχου. Εκεί, ζήτησε καθεστώς πρόσφυγα αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε και οι Αρχές του Καζακστάν του απαγόρευσαν να φύγει για την Αρμενία.

Μάλιστα, το Καζακστάν τον παρέδωσε στα τέλη του περασμένου χρόνου στη Ρωσία οδηγώντας σε μια σπάνια καταδίκη αξιωματικού για λιποταξία.

Σύμφωνα με το Taiga.info, δικαστήριο της πόλης Μπαρναούλ έκρινε τον Ζιλίν, ο οποίος είχε εργαστεί στο τμήμα επικοινωνιών σε εγκαταστάσεις ασφαλείας στη Σιβηρία, ένοχο για λιποταξία και παράνομη διέλευση συνόρου και πέραν της επιβολής της ποινής φυλάκισης τού αφαίρεσε το αξίωμα.

Υπάλληλος του δικαστηρίου του Μπαρναούλ επιβεβαίωσε τηλεφωνικώς ότι ο Ζιλίν καταδικάστηκε αλλά αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας της επιστράτευσης τον περασμένο χρόνο και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο Καζακστάν, το οποίο μοιράζεται το μεγαλύτερο σε μήκος συνεχόμενο σύνορο με τη Ρωσία.

Αλλά σε αντίθεση με αυτούς, ο Ζιλίν είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που κρίνονταν απόρρητες εξαιτίας της εργασίας του στην υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και η Μόσχα ενδιαφερόταν για την επιστροφή του στη χώρα, είχε δηλώσει η οικογένειά του στο Reuters τον περασμένο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share