Σφοδρές μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών στο Σουδάν – Διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της βίας

Author

Categories

Share

Η κύρια παραστρατιωτική ομάδα του Σουδάν και οι τακτικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές της χώρας το Σάββατο (15.04.2023), σε μια προφανή μάχη για τον έλεγχό τους.

Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ότι είχαν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού, αεροδρόμια στο Χαρτούμ, καθώς και την πόλη Merowe, η οποία βρίσκεται στον βορρά του Σουδάν. 

Η εν λόγω διάψευση έγινε στο Al Jazeera TV από τον αρχηγό του σουδανικού στρατού, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν, μετά από ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξη που μετέδωσε ο σταθμός με τον διοικητή των RSF, ο οποίος είπε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τις στρατηγικές τοποθεσίες.

Το χρονικό της «έκρηξης» στη χώρα παραμένει ασαφές. Το RSF είπε ότι ο στρατός τού επιτέθηκε πρώτος, ενώ ο στρατός είπε ότι πολεμούσε κατά των RSF σε τοποθεσίες που οι παραστρατιωτικοί είπαν ότι είχαν καταλάβει.

Μια κλιμάκωση επί του πεδίου μεταξύ του RSF και του στρατού θα μπορούσε να βυθίσει το Σουδάν σε εκτεταμένη σύγκρουση, καθώς η χώρα παλεύει με την οικονομική κατάρρευση και τη φυλετική βία. Παράλληλα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες να προχωρήσει προς τις εκλογές.

Οι συγκρούσεις ακολουθούν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του στρατού και του RSF σχετικά με την ενσωμάτωση των RSF στο στρατό. Η διαφωνία έχει καθυστερήσει την υπογραφή μιας διεθνώς υποστηριζόμενης συμφωνίας μεταξύ πολιτικών κομμάτων για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν ένα προσχέδιο αυτής της συμφωνίας τον Δεκέμβριο ζήτησαν το Σάββατο άμεση διακοπή των εχθροπραξιών τόσο από τον στρατό όσο και από το RSF, ώστε να σταματήσει το Σουδάν την πορεία του προς «τον γκρεμό της ολοκληρωτικής κατάρρευσης».

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. «Αυτός είναι ένας πόλεμος που κανείς δεν θα κερδίσει και που θα καταστρέψει τη χώρα μας για πάντα».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε σήμερα την ηγεσία του Σουδάν να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση μετά τη σύγκρουση των παραστρατιωτικών με τον στρατό σε μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η συνεχιζόμενη βία στο Σουδάν πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε ο Κλέβερλι στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη σουδανική ηγεσία να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία».

«Η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις αναφορές για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης των δυνάμεων RSF, ενώ κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την ομάδα της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ, όλοι έχουν καταμετρηθεί επί του παρόντος», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε μία ανάρτησή του στο Twitter. «Παροτρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν άμεσα τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής έντασης ή την κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων».

Νωρίτερα σήμερα, οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ, σε μία προσπάθεια διενέργειας πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάλεσαν σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την πολεμική ένταση, αλλά και να συνεργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και έχει επιβεβαιώσει τη θέση των ΗΑΕ για τη σημασία της αποκλιμάκωσης, αλλά και τη συνεργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share