Σταϊκούρας για ακρίβεια: Πρόθεσή μας είναι η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Author

Categories

Share

Στα μέτρα στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (26.03.2022) στο MEGA. O Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο βάσει αυτής γίνεται προσπάθεια να δρομολογηθούν αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Αναφορικά με μέτρα ελάφρυνσης σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας  δήλωσε πως θα συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και θα εξαρτάται από την τιμή που θα διαμορφώνεται κάθε μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στη χώρα μας. Η δεύτερη παρέμβαση είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως οι οφειλές στην πλατφόρμα θα είναι πλέον σε 96 δόσεις και ενδέχεται να δοθεί παράταση έως τέλος Μαΐου, για όσους πολίτες θέλουν να πληρώσουν και να έχουν μία περαιτέρω έκπτωση 15% και έκτοτε από τον Ιούνιο οι οφειλές του καθενός θα είναι σε 96 δόσεις, αντί για 60.

Μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Στην ερώτηση εάν προβλέπεται «κούρεμα» ο υπουργός Οικονομικών απάντησε όχι, καθώς αυτό συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος. Έπειτα ανακοίνωσε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές για άλλους 6 μήνες. Υπενθυμίζεται πως κανονικά λήγει τον Ιούνιο του 2022. «Αυτό σημαίνει πως φέτος πρέπει να βρούμε φέτος άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Σχετικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα για πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Με τα εισοδηματικά κριτήρια που βάλαμε ουσιαστικά καλύπτουμε 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, δηλαδή το 86% του συνόλου» επισήμανε ο υπουργός και εξήγησε πως σε μία οικογένεια, εάν είναι στην ιδιοκτησία τους δύο αμάξια αλλά σε διαφορετικά ονόματα και το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 30.000, τότε δικαιούνται του επιδόματος «κίνησης», ενώ επιπλέον 5 ευρώ επιδότηση θα υπάρξει εφόσον η πληρωμή γίνει με κάρτα.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν λογικά την εβδομάδα που μας έρχεται.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share